Trochę zebrało nam się knajp przez którę się przejedliśmy. A przez to że Aneta jest wręcz fanatyczką włoskiej kuchni, zrobiliśmy dla Was kompilację najlepszego włoskiego jedzenia jakie możecie znaleźć w Warszawie .. i okolicach!
Nie ma tutaj kompromisów, są tu za to miejsca za które damy sobie rękę obciąć. Podają wyborne jedzenie, wiedzą co i jak, potrafią zmieniać menu ciągle pozostając na tym samym wysokim poziomie. Włochy niezmiennie kojarzą się z Pizzą i makaronem, więc to właśnie takie miejsca będą królować na liście. Kolejność jest dowolna i przypadkowa, aczkolwiek może nie być taka losowa :)
Tutti Amici
Włoska kuchnia i włoska restauracja to nie tylko menu składające się z makaronów, które zazwyczaj nie są głównym daniem. To nie tylko panna cotta i tiramisu na deser, a przegląd serów i szynek na przystawkę. Bycie włoską knajpą to pewien styl, podejście do kuchni, atmosfera w lokalu. To pewna aura i niewypowiedziana komunikacja pomiędzy konsumentem a kucharzem.
Genialne włoskie makarony w tym klasyczna rzymska amatriciana, pizza neapolitańska w stylu canotto, produkty domowej roboty, wszystko co możecie sobie wymarzyć! Link do recenzji TUTAJ!
CuliInaria Italiana
Lokal absolutnie magiczny. Dwóch włochów, którzy przyjechali do Polski i tu zostali. Na całe szczęście! Pokazują jak powinna wyglądać domowa włoska kuchnia. Bez przepychu, bez kombinowania, jak u mamy. Tej włoskiej mamy która ekscytuje się przed telewizorem, wiesza pranie na sznurkach między kamienicami a wieczorem pije domowe wino. Nasz wpis i historia prawdziwego Tiramisu – TUTAJ
Figlia di Papa
Najnowsze odkrycie z tej listy. Trochę inne podejście do Włoch. Mocne nastawienie na owoce morza, które zresztą gorąco polecamy. Sezonowe produkty i doza nonszalancji i szaleństwa. To Tutaj zjedliśmy pizzę z prosciutto crudo i truskawkami. MNIAM! Okazjonalnie mają też kraby i robią przepyszne dania z makaronem. Nasz wpis o Córce tatusia – TUTAJ
Dziurka od Klucza
Jeśli chodzi o domowy makaron. Dopieszczony na poziomie molekuł, atomów i co tam jeszcze jest... Jest tylko jedno miejsce i to jest TO miejsce. Nie jest to do końca włoska knajpa, również nie reklamują się jako taka, ale robią najgenialniejszy domowy makaron w mieście. Często używamy ich jako punktu odniesienia. Benchmarku do innych miejsc które chwalą się dobrym makaronem. Zjecie tu m.in tagliatelle z zielonym pesto i miodem, albo królika w białej czekoladzie. Dość stałe menu i sezonowe, tzw. dniówki. Robią też rewelacyjnie dobre desery. Obecnie zamknięta na Powiślu, wraca w lepszej, większej, ciekawszej formie w Fort8. Wpis o Dziurce v. 1.0– TUTAJ! Jest! Nowy lokal w Forcie i nowa recenzja (pod linkiem).
Cucina Povera
Do tego miejsca trzeba się kawałek przejechać z Warszawy. Nadal jest to bliżej niż na półwysep Apeniński. To miejsce o domowym charakterze, profesjonalnym podejściu do kuchni i przepyszną pizzą z sosem śliwkowym. Oprócz tego robią zarąbiste Gnudi i o wiele wiele więcej! O naszych wrażeniach z biednej i smacznej kuchni przeczytacie – TUTAJ
Prosciutteria Powiśle
Ostatnie miejsce na liście to powrót do ciasnych uliczek Bolonii, czy Mediolanu. Bo tak naprawdę wyglądają te uliczki. Wypchane knajpkami z ogródkami, w ogródkach stoliki a na nich deski. Deski z selekcjami najlepszych wędlin i serów. Do tego wino na kieliszki, kameralna atmosfera, muzyka sącząca się gdzieś z oddali. Te wszystkie emocje, a przede wszystkim smaki da Wam Prosciutteria Powiśle o której przeczytacie w recenzji TUTAJ. PS: Sprawdzajcie regularnie ich fanpage, bo dochodzą im nowości i ciekawostki z różnych regionów Włoch.
WŁOSKA PIZZA?
Jeśli chodzi o pizze, to jesteśmy wyznawcami jednej jedynej pizzy neapolitańskiej. Oczywiście jadamy inne ze smakiem, jak kilka pozycji z wyżej wymienionych knajp, ale do tego południowego stylu placka wracamy najczęściej i najchętniej!
SPRWADŹ NASZE ZESTAWIENIE NAJLEPSZEJ PIZZY NEAPOLITAŃSKIEJ W WARSZAWIE (LINK)
Jak Wam się podoba nasza lista? Jedliście w którymś z tych miejsc? Macie swoje? Może zasługują na opisanie właśnie tutaj. Jeśli tak myślicie to dajcie znać w komentarzach!
Wyświetl ten post na Instagramie.Post udostępniony przez Kulinarnie Niepoważni (@kulinarnie_niepowazni)
17 komentarzy
Ja lubię jeść w restauracji Szkutnia jeśli chodzi o Warszawę. Pyszne jedzenie w dobrych cenach ;)
Z włoskich nowości na mapie Warszawy warto sprawdzić Posypane, Fatto i Sypką Mąkę za Żoliborzu.
Hej!
Posypane jest już na blogu – pojawiło się jakiś czas później i musimy chyba zaktualizować ten ranking :) Sypką Mąkę mamy na naszej liście “to do”. Dzięki!
Wszystko wygląda smakowicie. Ja ze swojej strony polecam włoska Focaccia Restorante na Senatorskiej , maja bardzo dobre pasty, w każdy czwartek i piątek pycha kociołek muli :)
Hej Natalia! Dzięki za cynk :) Postaramy się sprawdzić osobiście!
Jeśli chodzi o jakość to jest taka nowa restauracja na lektykarskiej. Kuchnia i forma. Placki sztos. Polecam
Dzięki! Szykujemy się na osobny ranking najlepszej pizzy, więc sprawdzimy! :)
Ja uwielbiam jadać w Restauracji Bubbles na Placu Piłsudskiego. Szczególnie polecam tagliolini z owocami morza.. Prawdziwy obłęd smakowy :) Mają świetną ofertę lunchową przygotowaną na cały tydzień, dzięki czemu mogę pozwolić się na więcej pyszności. Polecam się wybrać i próbować.
Dzięki za polecenie! Bubbles mamy na naszej liście ‘do sprawdzenia’ :) Nie jest to jednak stricte włoska restauracja :)
Truskawki na pizzy? Wyglądają zasmakująco.
Było pyszne!
Ja bardzo się rozsmakowałam w makaronach, które serwują w Creme de la Creme na Bródnie, dodałabym do tego rankingu restaurację, o której piszę. Pizza jest jedną z lepszych, jakie jadłam. A sama restauracja bardzo przyjemna i przystępna cenowo.
Hej Adela, dzięki za komentarz! Postaramy się sprawdzić to miejsce! ;)
Jeśli chodzi o makarony własnej produkcji to “Ręczna Robota” na warszawskim Targówku nie ma sobie równych… Chyba zmienicie odnośnik porównywania ? Naprawdę warto
Cześć Krzysiek! Dzięki za rekomendację – sprawdzimy! ;)
zgadzam się co do Ręcznej Roboty – nie mają sobie równych :) Ich makarony to niebo w gębie. Prawda jest taka że oni sami je robią na miejscu no i nie ma się co oszukiwać: czuć różnicę, że nie jest to taki sklepowy makaron.
Miałam przyjemność spędzić czas i skosztować słynnej włoskiej Amatriciany i Lasagne w restauracji Culiinaria Italiana https://culiinaria.pl/pl/ Szefem kuchni jest włoch Alfredo :) , który serwuje wyłącznie oryginalne włoskie dania. W samej restauracji przyjemny klimat i nastrojowy wystrój. Zdecydowany plus!