Home Co zjeść Hanoi Grill

Hanoi Grill

by Kuba

W POGONI ZA KUCHNIĄ AZJATYCKĄ...

Zawsze kiedy wydaje nam się, że w Warszawie już naprawdę można zjeść porządne azjatyckie jedzenie, pojawiają się lokale, które chcą nas pociągnąć jeszcze bardziej na wschód od Polski. To niezwykle pociągające i fantastyczne, że jest jeszcze tyle smaku i tyle historii do opowiedzenia. Tyle niezbadanych miejsc, tyle kuchni regionalnych, a czasem po prostu babcinych przepisów, zamiatających naszymi kubkami smakowymi po podłodze.

Dzisiaj zabieramy Was w podróż do północnego Wietnamu i trzymajcie się wyświetlaczy, bo będzie to bardzo smaczna podróż!

AZJATYCKA BAKALARSKA

Hanoi Grill - Sałatka

Hanoi Grill - Sałatka

Duża część azjatyckiej Warszawy bierze swoje źródło właśnie przy ulicy Bakalarskiej. Czy to składniki i sprzęt do gotowania, czy same lokale, przyklejone do niekoniecznie lubianego (bądź rozumianego) bazaru. Dzisiaj mamy do czynienia z Hanoi Grill, a bohater tekstu, znajduje się w odnowionej części Targowiska. To ta blaszana hala, przystosowana do funkcji foodcourt'u i to takiego bardzo niedocenianego w mieście, do czego sami przykładamy rękę. Często nieświadomie. To dlatego,  że opinie o miejscu często są negatywne, a my za rzadko tu bywamy, żeby pokazać co dobrego można tu zjeść. Z przyjemnością więc przyjęliśmy zaproszenie od lokalu, żeby spróbować wietnamskich specjałów i dorzucić cegiełkę do odczarowania Asian Town Bakalarska. No to jak jest w Hanoi Grill?

JEDZENIE W HANOI GRILL... JEST ŚWIETNE!

Lokal sam w sobie nie imponuje wielkością czy wyglądem. To raczej średnia wypadkowa azjatyckich lokali za Bakalarskiej, za to już foma podania i same dania... no bez zbędnych komentarzy, bo po prostu zachwycają!

Menu jest całkiem obszerne zarówno w zimne jak i ciepłe przystawki, sałatki i dania główne. Fajnie też, że są wyszczególnione dania wegańskie, bo to jeszcze dość rzadkie przy tego typu lokalach i kuchni azjatyckiej.

Hanoi Grill - Smażona Karkówka

Hanoi Grill - Smażona Karkówka

Staramy się przetestować bardzo przekrojowo pozycji stąd na start na stół trafiają spring rolle z kaczką (24 pln), sałatka z kalarepy - Nom Su Hao (19 pln) a spod lady usmażona karkówka. Ta ostatnia to forma trochę wysuszonych a także mocno podsmażonych kawałków mięsa o konsystencji amerykańskiej suszonej wołowiny - "beef jerky" ze słodko-słonym sosem i sezamem. Wchodzi to jak złoto, tym bardziej w upalne dni popijane zimnym piwem.

Sałatka z kalarepy to taki słodszy i mniej ostry kuzyn tajskiej som tam z papają. To idealna przegryzka pomiędzy mięsnymi i cięższymi pozycjami, ale bez trwogi o ostrość i stan kubków smakowych. Za to po pierwszej wydawce przystawek widać od razu dobrą jakość i dopracowanie dań, także jeśli chodzi o podanie, bo wiadomo że najpierw jemy oczami, a dopiero potem próbujemy smaku.

DANIA SPECJALNE - COŚ CO LUBIMY NAJBARDZIEJ!

Z klasyków w Hanoi Grill znajduje się również zupa Pho z popisową kaczką (o której za chwilę), bardzo dobra w smaku, ale też nie "odkrywcza" względem tego co jedliśmy do tej pory w innych miejscach, Zdecydowanie bardziej warto zamówić i spróbować pozostałych pozycji, w szczególności tych z "dań specjalnych" :D. No więc co jest specjalnością Hanoi?

Hanoi Grill - Kaczka po pekińsku

Hanoi Grill - Kaczka po pekińsku

Przede wszystkim kaczka po pekińsku, którą mozna zamówić całą lub na połówkę (165/85/pln). Fantastycznie chrupiąco zrobiona skórka, bardzo soczysta w środku, podawana tradycyjnie ze szczypiorem i ogórkiem, do zawinięcia w cienkie jak papier placuszki. W zestawie jest też gęst i zjawiskowy sos hoisin i całość no to jest palce lizać! Brać, dzielić się i nie zastanawiać! A sos jest tak dobry, że praktycznie wylizaliśmy do zera miseczkę, już przy pomocy pozostałych dań.

Porcja kaczki jest dość solidna, a można sobie jeszcze podkręcić temat tego dania dobierając smażone kawałki kości z mięsem, które zostają po podaniu głównego dania. Tej pozycji nie ma w menu, ale przy zamawianiu kaczki po pekińsku pytajcie o ten dodatek w loklau, z pewnością chetnie Wam go podadzą. To nie tylko fajny dodatek i trochę krok w stronę zero-waste, ale jak się dowiedzielismy, mega popularna przekąska do piwa w północnym Wietnamie, a zupełnie pomijany "bajer" u nas.

Hanoi Grill - Bun Bo Nam Bo

Hanoi Grill - Bun Cha

Do dań głównych wzięliśmy nasze ulubione wietnamskie danie - bun cha (32 pln). Mega aromatyczna wołowina z grilla już z daleka pachnie węglem, dymem i smakuje wybitnie. Z charakterystycznym kwaśnym sosikiem, makaronem ryzowym i ziołami to nasz absolutny klasyk i zawsze go zamawiamy - w Hanoi Grill to danie jest przepyszne i stawiamy je w naszej prywatnej topce, gdzieś zaraz obok pozycji z Viet Street Food na Saskiej Kępie.

Podążając tropem specjałów zamawiamy jeszcze jedną rzecz, do tego jedyną nieprzetłumaczoną pozycję z menu - Cha Ca La Vong (54 pln). Po szybkim tłumaczeniu okazuje się, że to smażona ryba z koperkiem, z dodatkiem makaronu ryżowego i orzeszków. Podawana na talerzu na podgrzewaczu, uwalnia delikatny rybno-koperkowy aromat, cudnie! Składniki dania mieszamy z sobą, a dla prawdziwych entuzjastów i zgodnie ze sztuką, można całośc jeszcze podlać sosem rybnym. Czadzior! ryba zmienia się z suma na jesiotra w tej samej cenie, w zależności od dostępności, my mieliśmy okazję zjeść tę drugą.

Hanoi Grill - smażony Jesiotr

Hanoi Grill - smażony Jesiotr

PÓŁNOCNY WIETNAM, GRILL i KACZKA

Nie pozostaje nam nic innego, jak szczerze i gorąco polecić jedzenie w lokalu na targowisku Bakalarska. Hanoi, bo jedzenie z północy Wietnamu, Grill mówi sam za siebie, a my tu jeszcze dodamy genialne wprost mięso, w tym kaczkę. Smacznego!

Hanoi Grill

PS: Mimo, że do lokalu przyszliśmy na zaproszenie, to nie jest to recenzja sponsorowana. Nigdy byśmy w taki sposób nie przemycali promocji miejsc. Lokal też chętnie wziął na siebie odpowiedzialność, że gdyby jedzenie nam nie podeszło to tekst by nie powstał. Takie podejście lubimy, a że Hanoi Grill ma świetną kuchnię, to i my bez mrugnięcia okiem lokal polecamy.

Hanoi Grill - Bakalarska 11 lokal HA4, Warszawa

You may also like

Leave a Comment