Co to jest tapas? Piąty smak Hiszpanii!

przez Kuba

Podobno są na świecie tylko cztery smaki - słodki, gorzki, kwaśny, słony. Chociaż Japończycy naukowo zakwalifikowali piąty. Na początku października pojechaliśmy poszukać go na południu Hiszpanii. Lądowanie w nadmorskim Alicante, podróż przez Grenadę, Kordobę, Sewillę i Malagę. Łącznie ponad 1000 km w tydzień. Wszystko w poszukiwaniu najlepszych smaków tego regionu. Poprzeczka była zawieszona wysoko. Dużo naczytaliśmy się o na jamon serrano, chorizo, smażonych rybach i owocach morze, a przede wszystkim o...

TAPAS!

Co to jest tapas? Piąty smak Hiszpanii!

A tu tradycyjny Tapas Bar w Sewilli

Tak właściwie nie jest to jeden konkretny rodzaj jedzenia. Zamawiając Tapas dostajemy po prostu małą degustacyjną wersję pozycji w menu. W każdym barze lub restauracji w której byliśmy, były trzy wielkości danego dania. Pełne, połowa i właśnie Tapa. Czy będzie to popularne Patatas Bravas (pokrojone w kostkę białe ziemniaki gotowane lub smażone i podawane z sosem pomidorowym). Smażone na czosnku chorizo z ośmiornicą albo Boquerones (tłuściutkie smażone w panierce sardele). Knajpy ogranicza tylko dostępność składników i wyobraźnia kucharza. Na całe szczęście obie te rzeczy nie narzekają na braki :) A nam takie menu szalenie się podoba!

Co to jest tapas? Piąty smak Hiszpanii!

Tapas w wydaniu nowoczesnym

W Hiszpanii istnieje cała kultura jedzenia „małych dań”. Popularne Tapas bary, otwierają się około południa. Szybko napełniane lokalsami, którzy wpadają tu na przerwę w pracy. A w weekend zdają się krążyć z miejsca na miejsce i cieszyć się słońcem. Zamykają przed największymi upałami o 14-15. A jest się przed czym chować, bo w Październiku temperatura w Sewilli dochodziła do 34 stopni Celsjusza! Ulice wracają do życia po godzinie 19.00. A wszystkie, najmniejsze nawet knajpki otwierają się i zapełniają ludźmi. Okropnie zazdrościmy tego trybu wszystkim Hiszpanom. Gonimy ich w kwestii gastronomii, ale ta pogoda!

Co to jest tapas? Piąty smak Hiszpanii!

Pyszne i proste!

Czym popijać?

Każde Tapas należy przepłukać Tinto de Verano. Czyli mieszanką czerwonego wina i gazowanej lemoniady. Z dużą ilością lodu i plasterkiem pomarańczy. Ekstremalnie proste, orzeźwiające i pyszne połączenie. Nawet dla mnie, gdzie zazwyczaj wolę piwo od wina. Również na koniec każdego dnia, wpadaliśmy do marketu po składniki, do samodzielnego "złożenia". Siadając na tarasie omawialiśmy plany na następny dzień właśnie przy tym drinku.

Co to jest tapas? Piąty smak Hiszpanii!

Tinto de Verano i tapas!

Jak jeść tapas? Najlepiej zamówić dużo różnych specjałów i wspólnie dzielić się przy stoliku. Poruszać się z miejsca na miejsce i zamawiać za każdym razem coś innego. Nie przejmować się ceną, bo naprawdę nie jest wysoka. Średni koszt talerzyka to 2-4 euro, a za 20-30 euro najedzą się nawet takie trzy pasibrzuchy jak my. Jak zauważyliśmy po miejscowych, ostatnim elementem tapas jest dyskusja. Które oliwki są lepsze, czarne czy zielone? Czy w następnym El Classico wygra Barca czy Real? Czy dziewczyna na drugim końcu sali uśmiecha się do mnie czy do kolegi obok? A najlepsze dyskusje to te najgłośniejsze :)

Co to jest tapas? Piąty smak Hiszpanii!

Kulinarni na służbie!

To gdzie ten piąty smak?

Wspomniani wcześniej Japończycy podeszli do sprawy naukowo. Doszli do wniosków, że piąty smak, umami, to po prostu jedzenie z dużą zawartością kwasu glutaminowego. Ja widzę w tym coś więcej. Na smak Tapas składa się atmosfera, flamenco, ludzie, miejsca. Coś ulotnego. Na pewno dla japońskich naukowców :) Nam udało się to złapać, choćby tylko na moment.

Pełną listę miejsc z poleceniami znajdziecie pod linkiem TUTAJ - gdzie zjeść w Andaluzji!

Kulinarni na służbie! Jeśli podobał Ci się wpis, to podaj dalej!

Przeczytaj również

2 komentarze

Matka Założycielka IPW 30 października 2017 - 08:49

Teraz czekam na post z rankingiem warszawskich tapas barow:)

Reply
Kuba Ol 1 listopada 2017 - 21:29

Na razie jeszcze jeden tekst z rankingiem Hiszpańskich :) Ale obiecujemy zrobić też i nasze Warszawskie!

Reply

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej