Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie – ranking 2.0

przez Kuba

Kiedy pisaliśmy nasz pierwszy tekst o najlepszych pizzach neapolitańskich w Warszawie, pisaliśmy z pewnym rozżaleniem. (Tu znajdziecie link)

Bo ta pizza nie była popularna jak mogłaby (i powinna) być. Bo wiele miejsc chwali się, że potrafi ją robić, nie do końca łapiąc o co w tym chodzi. Również dlatego, że jeszcze niecałe pół roku temu mieliśmy zupełnie inny krajobraz pizzerii w zestawieniu. Zmiany są na tyle drastyczne, że postanowiliśmy zrobić ranking od nowa ;) Z wiedzą jaką mamy z wizyty w Neapolu (link tutaj) i w uznawanej za najlepszą na świecie pizzerii – Pepe in Grani (link tutaj).

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Margerita i Scarpetta w Pepe in Grani

Co najciekawsze, pierwsze dwa miejsca reprezentują styl, którego nie jesteśmy fanami. Jednak to te pizze są najbardziej spójne, mają świetne składniki i cudowny smak. Ten styl to „canotto”, pieszczotliwie zwany pontonem. My wolimy bardziej płaskie, mniej napęczniałe wałeczki, niech więc ranking świadczy o naszej obiektywności w ocenie :)

Zacznijmy od razu z grubej rury:

GDZIE ZNAJDZIECIE NAJLEPSZĄ PIZZĘ NEAPOLITAŃSKĄ W WARSZAWIE?

Dziurka od Klucza – Fort 8 Służew 1b

Dziurka w nowej odsłonie, przeniesiona z warszawskiego Powiśla, z większym lokalem, większą kartą, większymi celami i niezmiennie wysoko podniesioną poprzeczką.

W menu oprócz charakterystycznych dziurkowych makaronów i maczaronów pojawiła się pizza. Styl i wyrób przeniesiony wraz z pizzaiolo z wrocławskiej Iggy Pizza, w której mieliśmy okazję zjeść w Grudniu 2018. Podobieństwa widać od razu, jeszcze po zdjęciach, ale dopiero na żywo zauważycie że naniesiono poprawki.

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Margherita w Dziurce od Klucza

Co nas najbardziej ujęło? Zanim spróbujecie bardziej skomplikowanych kompozycji zamówcie prostą margheritę. Ciasto na środku placka cienkie jak opłatek, słodziutkie pomidory, świeża mozarella. Wszystko na swoim miejscu, niczego za mało ani za dużo. Do tego ciasto! Poezja! Nie możemy tylko dojść do tego, dlaczego samego ciasta nie sprzedają jako przystawki, bralibyśmy! Dziurka robi pizzę najbliższą naszemu ideałowi pizzy prawdziwie Neapolitańskiej.

Salsiccia Pizzeria Napoletana – Łukowska 7A

Salsiccia przegrywa niewiele, ale jednak zdecydowanie w porównaniu z Dziurką. Nasze pierwsze spotkanie w było w lato na Mini Markecie. Tutaj były mniejsze talerze, mniejsze pizze, placek nie taki cienki za to z grubym wałkiem. Lokal pozwolił na dopracowanie receptur, a piec opalany drewnem (i jego obsługa) robi całą robotę.

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Margherita w Salsiccia

Przy Łukowskiej na pięterku jest laboratorium ciasta, a na dole mała sala z królującą kuchnią i piecem. Na ścianach krótkie opisy czym jest neapolitana, ale to piec dominuje nad przestrzenią i dyktuje rytm i ruch obsługi. Czym przegrali? To mega subiektywna opinia, przy tak niewielkich różnicach, ale poszło o środek ciasta i o ilość sosu. Trochę go za dużo, przez co środek leje się za bardzo. Wiadomo, powinno pływać, ale powinniśmy to wszystko mieć jednak na placku ;)

Jeśli macie za daleko na Służew, jedźcie na Łukowską na neapolitanę.

Pizzeria Dwa Osiem – Bulwary nad Wisłą

Trzecie miejsce zajmuje pizzeria, która była pionierem w Warszawie. Kiedy knajpy bały się trudności związanych ze wstawianiem pieców na drewno, mały kontener nad Wisłą rozbił bank. To tutaj czekaliśmy 1,5h w kolejce bijąc oczekiwanie w Da Michele albo Sorbillo w Neapolu. To tutaj przychodziliśmy na pizzę po pierwszej czy w drugiej nocy.

Ekipa Dwa Osiem pokazała, że można robić cienkie placki jak we Włoszech, bez uszczerbku na jakości i smaku. Wprowadzili ten styl na zupełnie inny poziom, którego wcześniej nie widzieliśmy. Za to zawsze będą mieli u nas specjalne glutenowe miejsce w serduszku. Mam nadzieję, że ich pizzę uda nam się jeść dłużej niż tylko w sezonie letnim, kiedy są otwarci.

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Taka mała sekcja ;)

(Miejsce honorowe) Ciao a Tutti – Al. Niepodległości 217

Ciao to miejsce, które zawsze będziemy chwalić, nawet jeśli odstaje od pozostałej trójki. Różnice w cieście i dodatkach są już bardziej widoczne. Również styl wykonania. Lokal przy Niepodległości był tu pierwszy i trochę jak te klasyki w Neapolu zestarzał się. Zrobił to godnie i z klasą, a nadal Ciao będzie karmiło dobrze, musi jednak ustąpić miejsca nowym, głodnym sukcesu pizzaiolo.

Jeśli doszliście do końca rankingu i nadal nie wszystkie pytania mają swoje odpowiedzi, ta część jest dla Was.

JAK SIĘ MAJĄ POLSKIE PIZZE DO TYCH Z WŁOCH?

Powyższe to ranking tylko warszawskich pizzerii, które do niedawna ustępowały miejscom w Wrocławiu, Gdańsku czy Katowicach. Teraz za sprawą Salsicci czy Dziurki stolica wraca do miejsc „must eat” na pizzę neapolitańską. Jak to się ma do tego włoskiego Neapolu? (przypominamy o linku! ) To pytanie ma odpowiedź krótką i długą.

Krótka? Jeśli chcecie zjeść naprawdę smaczne, reprezentatywne placki – nie musicie wyjeżdżać z Polski. Zjecie tu wystarczająco dobrze, a czasami dużo lepiej niż we Włoszech.

Odpowiedź długa? To zależy. W samym Neapolu każda pizzeria jest inna. Każda ma swoje tradycje, sposób wykonania, naleciałości co do wykorzystywanych składników. Jedyne co je różni od tych w Polsce to data założenia. Każde znane miejsce w Neapolu ma kilkadziesiąt lat doświadczenia na karku. Czy ta wiedza i doświadczenie robią doskonałą pizzę? Nie zawsze.

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Tak się w Neapolu czeka na pizzę ;)

Czasem oznacza to brak innowacji i zaprzestanie testom i nauce. Niektórzy będą bronić, że perfekcyjnych receptur się już nie poprawia. Ja powiem, że nie podoba mi się, kiedy nad zrobieniem doskonałej pizzy przedkłada się powieszenie zdjęć sławnych ludzi na ścianach i zarządzanie kolejką głodnych turystów.

PIEC DREWNIANY KONTRA PIEC GAZOWY?

Ostatnia sprawa będzie trochę… osobista. Kiedyś myśleliśmy, że prawdziwą pizzę neapolitańską zrobi się tylko w piecu ceglanym, ceramicznym, opalanym drewnem. Nadal uważamy, że różnica w technologii wpływa na to jak pizzę trzeba wyrabiać, jak przygotować ciasto, jak piec. Będą argumenty i motywacje po obu stronach barykady: raz że inaczej się spieka i drewno dodaje smaku, inne że piecze się za krótko żeby poczuć różnicę.

Najważniejsze zagadnienie to czas pieczenia i temperatura. Pomyślcie o robieniu pizzy w domu. Piekarniki rozgrzewają się do max. 250-280 stopni Celsjusza, gdzie piece na drewno osiągają temperatury 500 stopni. Dzięki temu wystarczy że placek piecze się do 60 sekund i wychodzi piękny niczym kopciuszek na bal. Teraz, dzięki rozwojowi technologii i sprytnym pizzaiolo, piece elektryczne i gazowe potrafią rozgrzewać się do tak wysokich temperatur.

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Piec w pizzerii Salsiccia

My chcemy wierzyć i często wmawiamy sobie, że drewno jest lepsze, że robi różnicę. Jednocześnie piec w Dziurce, która zestawienie wygrała, jest gazowy. Przystosowany do temperatur ponad 500 stopni Celsjusza, ale jednak bez jednej nawet szczapy drewna. Zmysły można łatwo oszukać, a ta cała percepcja siedzi w głowie.

Jest jednak w piecach drewnianych coś tradycyjnego i pięknego, od czego nie możemy uciec ;)

Do tego rankingu zjedliśmy mnóstwo placków w wielu miejscach – chcieliśmy wyciągnąć dla Was te wyśrubowane podium, którego jesteśmy na 110% pewni. Dajcie znać gdzie podają Wasze ulubioną pizzę!

PS: Szukasz innych zestawień "Top w Warszawie"? Rzuć okiem na nasze ulubione knajpy azjatyckie ->> Link!

A jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie super jak podasz go dalej!

Przeczytaj również

7 komentarzy

Szymon 30 grudnia 2019 - 08:44

Tutti Santi

Reply
Adam 30 grudnia 2019 - 10:44

a gdzie w zestawieniu Mąka i Woda?

Reply
Kuba 30 grudnia 2019 - 12:40

Naszym zdaniem przegrywa z wymienionymi, ale tyle dostaliśmy już na jej temat komentarzy od publikacji, że damy szansę w najbliższym czasie ;)

Reply
Klara 30 grudnia 2019 - 20:41

A Hutnik na Bielanach? Miejsce niepozorne, ale pizza świetna.

Reply
Tomasz 5 stycznia 2020 - 22:35

Nie wiem czy była testowana, ale na dalekim Grochowie jest Piselli. Warto spróbować. Mają obecnie pizzę ze scamorzą i gruszką, jest spoko oraz kilka innych opcji. Właśnie zjadłem 1,5 placka.

Reply
Kuba 6 stycznia 2020 - 07:45

Hej Tomku! Tak, jedliśmy w Piselli kilkukrotnie w lokalu i w dowozie i nie zrobiła na nas tak dużego wrażenia jak te, które mamy w zestawieniu. Jednak jest to naprawdę dobra pizza :)

Reply
Janek 5 marca 2020 - 20:04

Mnie brakuje Pizzerii Złota 65. To własciwie centrum. Dorzućcie do zestawienia, bo jakość maja mega i do tego tanio! Ceny mało warszawskie jak na taką jakość

Reply

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej