Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie – ranking 2.0

przez Kuba

Kiedy pisaliśmy nasz pierwszy tekst o najlepszych pizzach neapolitańskich w Warszawie, pisaliśmy z pewnym rozżaleniem. (Tu znajdziecie link)

Bo ta pizza nie była popularna jak mogłaby (i powinna) być. Bo wiele miejsc chwali się, że potrafi ją robić, nie do końca łapiąc o co w tym chodzi. Również dlatego, że jeszcze niecałe pół roku temu mieliśmy zupełnie inny krajobraz pizzerii w zestawieniu. Zmiany są na tyle drastyczne, że postanowiliśmy zrobić ranking od nowa ;) Z wiedzą jaką mamy z wizyty w Neapolu (link tutaj) i w uznawanej za najlepszą na świecie pizzerii – Pepe in Grani (link tutaj).

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Margerita i Scarpetta w Pepe in Grani

Co najciekawsze, pierwsze dwa miejsca reprezentują styl, którego nie jesteśmy fanami. Jednak to te pizze są najbardziej spójne, mają świetne składniki i cudowny smak. Ten styl to „canotto”, pieszczotliwie zwany pontonem. My wolimy bardziej płaskie, mniej napęczniałe wałeczki, niech więc ranking świadczy o naszej obiektywności w ocenie :)

Zacznijmy od razu z grubej rury:

GDZIE ZNAJDZIECIE NAJLEPSZĄ PIZZĘ NEAPOLITAŃSKĄ W WARSZAWIE?

Dziurka od Klucza – Fort 8 Służew 1b

Dziurka w nowej odsłonie, przeniesiona z warszawskiego Powiśla, z większym lokalem, większą kartą, większymi celami i niezmiennie wysoko podniesioną poprzeczką.

W menu oprócz charakterystycznych dziurkowych makaronów i maczaronów pojawiła się pizza. Styl i wyrób przeniesiony wraz z pizzaiolo z wrocławskiej Iggy Pizza, w której mieliśmy okazję zjeść w Grudniu 2018. Podobieństwa widać od razu, jeszcze po zdjęciach, ale dopiero na żywo zauważycie że naniesiono poprawki.

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Margherita w Dziurce od Klucza

Co nas najbardziej ujęło? Zanim spróbujecie bardziej skomplikowanych kompozycji zamówcie prostą margheritę. Ciasto na środku placka cienkie jak opłatek, słodziutkie pomidory, świeża mozarella. Wszystko na swoim miejscu, niczego za mało ani za dużo. Do tego ciasto! Poezja! Nie możemy tylko dojść do tego, dlaczego samego ciasta nie sprzedają jako przystawki, bralibyśmy! Dziurka robi pizzę najbliższą naszemu ideałowi pizzy prawdziwie Neapolitańskiej.

Salsiccia Pizzeria Napoletana – Łukowska 7A/ Szadkowskiego 2a

Salsiccia przegrywa niewiele, ale jednak istotnie w porównaniu z Dziurką. Nasze pierwsze spotkanie w było w lato na Mini Markecie. Tutaj były mniejsze talerze, mniejsze pizze, placek nie taki cienki za to z grubym wałkiem. Lokal pozwolił na dopracowanie receptur, a piec opalany drewnem (i jego obsługa) robi całą robotę.

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Margherita w Salsiccia

Przy Łukowskiej na pięterku jest laboratorium ciasta, a na dole mała sala z królującą kuchnią i piecem. Na ścianach krótkie opisy czym jest neapolitana, ale to piec dominuje nad przestrzenią i dyktuje rytm i ruch obsługi. Czym przegrali? To mega subiektywna opinia, przy tak niewielkich różnicach, ale poszło o środek ciasta i o ilość sosu. Trochę go za dużo, przez co środek leje się za bardzo. Wiadomo, powinno pływać, ale powinniśmy to wszystko mieć jednak na placku ;)

Jeśli macie za daleko na Służew, jedźcie na Łukowską na neapolitanę.

PS: Obecnie Salsiccia otworzyła drugi lokal na Bemowie, z dwoma lokalizacjami pokrywają już w zasadzie całą Warszawę w dowozie – więc ich styl i wypiek dostosowany jest przede wszystkim do dobrego znoszenia transportu.

Pizzeria Dwa Osiem – Bulwary nad Wisłą

To pizzeria, która była pionierem w Warszawie. Kiedy knajpy bały się trudności związanych ze wstawianiem pieców na drewno, mały kontener nad Wisłą rozbił bank. To tutaj czekaliśmy 1,5h w kolejce bijąc oczekiwanie w Da Michele albo Sorbillo w Neapolu. To tutaj przychodziliśmy na pizzę po pierwszej czy w drugiej nocy.

Ekipa Dwa Osiem pokazała, że można robić cienkie placki jak we Włoszech, bez uszczerbku na jakości i smaku. Wprowadzili ten styl na zupełnie inny poziom, którego wcześniej nie widzieliśmy. Za to zawsze będą mieli u nas specjalne glutenowe miejsce w serduszku. Kiedy tylko Dwa Osiem się otwierało, grzaliśmy na bulwary po ich pizzę!

Mam nadzieję, że ich pizzę uda nam się jeść dłużej niż tylko w sezonie letnim! ;)

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Taka mała sekcja ;)

Nonna Pizzeria – Oboźna 11

Jeśli piszemy o Dwa Osiem, to musimy napisać o Nonnie. Ten sam pizzaiolo, podobna ekipa, ciągle ta sama, świetna pizza.

Nonna, po otwarciu w Lutym 2020 weszła do naszej ścisłej czołówki, jeśli nie na numer jeden z całego zestawienia, bijąc nawet Dziurkę od Klucza. Dlaczego? Przede wszystkim to tradycyjny neapolitański placek, bez nowomodnych brzegów, nadal lejący się i cieniutki jak papier w środku. O składnikach już nie piszę, bo każde miejsce tutaj korzysta z najlepszych i za to je cenimy.

Nonna ma w sobie pewien nieuchwytny klimat, który emanuje z wnętrza lokalu. Jedna spora izba, w centralnym miejscu piec i miejsce na kręcenie placków. To mi przypomina wręcz podejście jakie widzieliśmy w jedynym w swoim rodzaju Pepe in Grani we Włoszej (tutaj link o tej “najlepszej pizzy na świecie”). To pizzeria przez wielkie P, z duszą i sercem wkładanym w każdą pizzę. Mają też fajne pomysły na sezonowe placki i doskonałą jak dla mnie lokalizację w centrum. To miejsce po prostu nie ma minusów!

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Bianca z mortadelą i pistacjami

Ten wpis był poprawiany i dopisywany na bieżąco i postaramy się, żeby nadal tak było. Tak naprawdę, poziom jaki mamy w Warszawie na początku 2020 roku to jest niebo a ziemia z tym co działo się tu nawet nie dwa, a rok czy pół roku temu.

Poziom teraz jest już na tyle wyśrubowany, że w zależności od tego czy lubicie canotto (pontoniki), czy bardziej regularne placki, będziecie mieli kilka miejsc do przetestowania. A skończy się na główkowaniu i całkowitej niemocy wybrania najlepszej pizzy. Czasem to zależy od dnia Waszego, czasem tego czy za oknem padał deszcz czy świeciło słońce kiedy było wałkowane ciasto ;) Ale żeby zapełnić na ten moment najlepsze miejsca w Warszawie, zostawiliśmy jeszcze na koniec dwa sprawdzone i rewelacyjne miejsca.

O TYM JAK WŁOSI PRZYSZLI ZAWOJOWAĆ WARSZAWĘ

Casa Mia Pizza Napoletana – Kolska 11

Poznany przez nas Włoch zajmujący się pizzą ma na imię Domenico. Pierwotnie robił pizzę w lokalu o nazwie Fontanna, ale również zechciał przejść na swoje i na swoich warunkach. Założenie Casa Mia to dla nas strzał w 10, bo to kolejny lokal, do którego mamy bardzo blisko z domu!

W swoim domu podaje pizzę w stylu canotto, o bardzo wilgotnym cieście. Coś musi być w tym stylu i możliwe, że będzie na topie przez najbliższe lata. Domenico ujął nas fajnymi połączeniami składników, dobrym wyrobieniem ciasta i wyglądem swojej pizzy, spójrzcie na poniższe zdjęcie, co za seksowna picka. Casa Mia walczy w naszych dyskusjach o najlepsze canotto z Dziurką od Klucza. Stety, albo niestety, na Kolską mamy bliżej (! ;D ) niż do Fortu, więc Casa Mia ma trochę forów!

Casa Mia Pizza Napoletana

Casa Mia Pizza Napoletana

(Miejsce honorowe) Ciao a Tutti – Al. Niepodległości 217

Ciao to miejsce, które zawsze będziemy chwalić, nawet jeśli odstaje od pozostałych z listy Różnice w cieście i dodatkach są już bardziej widoczne. Również styl wykonania. Lokal przy Niepodległości był tu pierwszy i trochę jak te klasyki w Neapolu – zestarzał się. Co nie zmienia faktu, że kilka lat temu my, i nie tylko my zachwycaliśmy się podawaną tu pizzą. Ciao musi jednak ustąpić miejsca nowym, głodnym sukcesu pizzaiolo.

Jeśli doszliście do końca rankingu i nadal nie wszystkie pytania mają swoje odpowiedzi, ta część jest dla Was.

JAK SIĘ MAJĄ POLSKIE PIZZE DO TYCH Z WŁOCH?

Powyższe to ranking tylko warszawskich pizzerii, które do niedawna ustępowały miejscom w Wrocławiu, Gdańsku czy Katowicach. Teraz miejsc mamy tyle, że nie da się ich powiedzieć na jednym wdechu, a stolica wraca do miejsc „must eat” na pizzę neapolitańską. Jak to się ma do tego włoskiego Neapolu? (przypominamy o linku! ) To pytanie ma odpowiedź krótką i długą.

Krótka? Jeśli chcecie zjeść naprawdę smaczne, reprezentatywne placki – nie musicie wyjeżdżać z Polski. Zjecie tu wystarczająco dobrze, a czasami dużo lepiej niż we Włoszech.

Odpowiedź długa? To zależy. W samym Neapolu każda pizzeria jest inna. Każda ma swoje tradycje, sposób wykonania, naleciałości co do wykorzystywanych składników. Jedyne co je różni od tych w Polsce to data założenia. Każde znane miejsce w Neapolu ma kilkadziesiąt lat doświadczenia na karku. Czy ta wiedza i doświadczenie robią doskonałą pizzę? Nie zawsze.

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Tak się w Neapolu czeka na pizzę ;)

Czasem oznacza to brak innowacji i zaprzestanie testom i nauce. Niektórzy będą bronić, że perfekcyjnych receptur się już nie poprawia. Ja powiem, że nie podoba mi się, kiedy nad zrobieniem doskonałej pizzy przedkłada się powieszenie zdjęć sławnych ludzi na ścianach i zarządzanie kolejką głodnych turystów.

PIEC DREWNIANY KONTRA PIEC GAZOWY?

Ostatnia sprawa będzie trochę… osobista. Kiedyś myśleliśmy, że prawdziwą pizzę neapolitańską zrobi się tylko w piecu ceglanym, ceramicznym, opalanym drewnem. Nadal uważamy, że różnica w technologii wpływa na to jak pizzę trzeba wyrabiać, jak przygotować ciasto, jak piec. Będą argumenty i motywacje po obu stronach barykady: raz że inaczej się spieka i drewno dodaje smaku, inne że piecze się za krótko żeby poczuć różnicę.

Najważniejsze zagadnienie to czas pieczenia i temperatura. Pomyślcie o robieniu pizzy w domu. Piekarniki rozgrzewają się do max. 250-280 stopni Celsjusza, gdzie piece na drewno osiągają temperatury 500 stopni. Dzięki temu wystarczy że placek piecze się do 60 sekund i wychodzi piękny niczym kopciuszek na bal. Teraz, dzięki rozwojowi technologii i sprytnym pizzaiolo, piece elektryczne i gazowe potrafią rozgrzewać się do tak wysokich temperatur.

Najlepsza pizza neapolitańska w Warszawie - ranking 2.0

Piec w pizzerii Salsiccia

My chcemy wierzyć i często wmawiamy sobie, że drewno jest lepsze, że robi różnicę. Jednocześnie piec w Dziurce, która zestawienie wygrała, jest gazowy. Przystosowany do temperatur ponad 500 stopni Celsjusza, ale jednak bez jednej nawet szczapy drewna. Zmysły można łatwo oszukać, a ta cała percepcja siedzi w głowie.

Jest jednak w piecach drewnianych coś tradycyjnego i pięknego, od czego nie możemy uciec ;)

Do tego rankingu zjedliśmy mnóstwo placków w wielu miejscach – chcieliśmy wyciągnąć dla Was te wyśrubowane podium, którego jesteśmy na 110% pewni. Prawdopodobnie będziemy tę listę nadal rozszerzać, ale konkurencja będzie coraz większa.

Dajcie znać gdzie podają Wasze ulubioną pizzę!

PS: Szukasz innych zestawień “Top w Warszawie”? Rzuć okiem na nasze ulubione knajpy azjatyckie ->> Link!

A jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie super jak podasz go dalej!

Przeczytaj również

13 komentarzy

Szymon 30 grudnia 2019 - 08:44

Tutti Santi

Reply
Adam 30 grudnia 2019 - 10:44

a gdzie w zestawieniu Mąka i Woda?

Reply
Kuba 30 grudnia 2019 - 12:40

Naszym zdaniem przegrywa z wymienionymi, ale tyle dostaliśmy już na jej temat komentarzy od publikacji, że damy szansę w najbliższym czasie ;)

Reply
Klara 30 grudnia 2019 - 20:41

A Hutnik na Bielanach? Miejsce niepozorne, ale pizza świetna.

Reply
Tomasz 5 stycznia 2020 - 22:35

Nie wiem czy była testowana, ale na dalekim Grochowie jest Piselli. Warto spróbować. Mają obecnie pizzę ze scamorzą i gruszką, jest spoko oraz kilka innych opcji. Właśnie zjadłem 1,5 placka.

Reply
Kuba 6 stycznia 2020 - 07:45

Hej Tomku! Tak, jedliśmy w Piselli kilkukrotnie w lokalu i w dowozie i nie zrobiła na nas tak dużego wrażenia jak te, które mamy w zestawieniu. Jednak jest to naprawdę dobra pizza :)

Reply
Janek 5 marca 2020 - 20:04

Mnie brakuje Pizzerii Złota 65. To własciwie centrum. Dorzućcie do zestawienia, bo jakość maja mega i do tego tanio! Ceny mało warszawskie jak na taką jakość

Reply
Magda 23 maja 2020 - 13:17

Zamawialam w tych pandemicznych czasach z Casa mia i Tutti Amici i jest ok Nawet z Salsiccia (choc to daleko) . Nie umiem wybrac. Mega lubie Ciao a Tutti choc tam pizze sa w roznych stylach, ale ogolnie w tym tez i preferuje. a Spacca Napoli tez dawała radę.w Bella Napoli nie byłam.

Reply
Barbara 15 lipca 2020 - 13:50

Jestem wielką fanką pizzy i z czystym sumieniem mogę polecić lokal na Ursynowie – Sypka Mąka! Naprawdę warto spróbować, bo jest tam przepysznie!

Reply
Ola 20 września 2020 - 12:36

A Tutti Colori??? Skoro na kolską macie blisko to na burakowską również ;)

Reply
Przemek 1 listopada 2020 - 15:38

Bardzo dobra jest Pizzeria Etykieta na Bemowie. Niedawno otwarta, ale pizza neapolitańska super.

Reply
Kuba 1 listopada 2020 - 15:46

Niestety nie możemy powiedzieć tego samego. Lokal kusi ładnymi zdjęciami, byliśmy zjeść, bo to w zasadzie pod naszym domem. Pizza odbiegała od zdjęć o 190 stopni, ciasto nieciekawe i słabej jakości składniki. Może po kilku miesiącach się poprawili – zajrzymy!

Reply
Anka 5 listopada 2020 - 10:43

Warszawska Semola jest NAJ….LE…PSZA!

Reply

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej

%d bloggers like this: