Najlepsze Cukiernie w Warszawie – 8 pysznych adresów!

przez Aneta

WSZYSCY SZUKAJĄ SŁODYCZY

Tekst o cukierniach to jeden z chętniej czytanych przez was tekstów. Rozumiem to, bo kto nie lubi zjeść kawałka serniczka albo najlepszej bezy na świecie. Mimo, że kiedyś bardzo dużo piekłam, teraz ze względu na „rozmiar spodni” robię w domu desery tylko wtedy kiedy mamy gości. W przeciwnym wypadku cała blacha ciasta byłaby zjedzona przeze mnie i Kubę.

Dla naszego wspólnego dobra musiałam się przebranżowić, a w związku z tym opanowałam sztukę wyszukiwania miejsc z obłędnymi wypiekami. Nie pozostaje mi nic innego niż zaprosić was na drugie blogowe zestawienie najpyszniejszych cukierni na mieście. Tutaj klikajcie po pierwszy tekst. Tam znajdziecie m.in. Ciastko z Dziurką, Miss Mellow albo Deseo. Miejsca są nadal bardzo smaczne i bardzo aktualne, a ten wpis po prostu rozszerza temat najlepszych cukierni w Warszawie ;).

Zaczynam od totalnego sztosu - Montażownia Cukiernicza

Miejsce prowadzone przez prawdziwą pasjonatkę croissantów, Anię Rożalską. Swoją montażownię słodkości prowadzi na Starych Bielanach ale jej wypieki znajdziecie w najróżniejszych Warszawskich kawiarniach. Prowadzi też regularnie sprzedaż detaliczną, wprawdzie trzeba wcześniej sobie te słodkości zamówić, ale miło przecież już w poniedziałek wiedzieć, co się zje w weekend. Koniecznie śledźcie profile FB/IG, gdzie na bieżąco podrzucana jest lista miejsc z wypiekami Montażowni. Ania ma też w planach otwarcie swojej cukierni na co czekamy z niecierpliwością.

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Kurosanty podwójnie pieczone

Najważniejsza sprawa: Co pysznego możemy zjeść od Ani? Najrozkoszniejsze dla mnie są croissanty. W szczególności te podwójnie pieczone i nadziewane. Pistacja z jeżyną, migdał z morelą, orzech z kawą i czekoladą czy sernik z maliną. Są tak obłędnie pyszne, że mogłabym jej jeść codziennie. Oczywiście moim niekwestionowanym zwycięzcą jest pistacjowy. Dla miłośników ciasta drożdżowego znajdą się szwedzkie zawijańce z kardamonem, szafranem czy drożdżówki z owocami i kruszonką. Wszystko jest pyszne, z najlepszych składników i wykonane od serca.

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

A tak wygląda ich obłędny środek

Co jakiś czas pojawiają się nowości, więc naprawdę nie ma nudy. Ja m.in. zamawiałam paschę na święta. Ależ to była petarda! Dla równowagi można zamówić też coś słonego z ciasta francuskiego, i tu tak samo jak przy słodkim. Kompozycje wymiatają. Kimchi i tarte jajko żółtka oraz klasyki jak burak i ser kozi. To tak dla równowagi smakowej po zjedzeniu piątego croissanta :P

Paryż pośrodku Warszawy czyli Piekarnia Aromat

Aromat to kolejne miejsce, które przybliży Wam paryskie wypieki. Obecnie są to już 3 miejsca: na Siennej, Hożej oraz w Hali Koszyki. Zaczęło się jednak niewinnie, kiedy matka z synem postanowili wyjechać z Francji i otworzyć w stolicy swoją piekarnię rodem z Paryża. Pani Beata zajmowała się pieczeniem, jej syn Maciej stroną biznesową. Szczerze przyznaję, że jakoś późno zawitaliśmy w progi tego słodkiego miejsca. Niby gdzieś nam się tam przewijało, ale jakoś okazji nie było. Może za bardzo kojarzyło nam się z chlebem niż słodkimi wypiekami?

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Jak pisałam nie jest to instagramowe ciastko

Pierwsza wizyta jednak nas na dobre zjednała z tym miejscem. Spróbowaliśmy croissanta z migdałami i to był totalny strzał w 10. Może niezbyt instagramowy, ale naprawdę pyszny. Do tego bardzo dobre eklerki i wiedziałam, że będziemy wracać. Oprócz klasycznych croissant oraz pain au chocolat dostaniecie tutaj też coś nie z tej ziemi. Połączenie muffina z croissantem czyli cruffina. O bożesz jakie to pyszne, idealne ciasto, w środku dulce de leche i spowite bezą włoską. Koniecznie spróbujcie!

Sprawdź też inne nasze zestawienie -> Najlepsze Jagodzianki w Warszawie! (link)

Cukier Puder

Na moment opuszczamy zagraniczne wypieki i skupiamy się na naszym dobru narodowym. Oprócz klasycznej szarlotki z polskimi domowymi wypiekami kojarzy mi się ciasto drożdżowe. I właśnie ono moim zdaniem króluje w tej miejscówce. Trafiliśmy tutaj pierwszy raz na jagodzianki. I to były jedne z lepszych jakie jedliśmy. Pełne owoców i do tego obficie obsypane kruszonką. Idealne. Ale nie martwcie się, bo poza sezonem jagodowym są jeszcze inne owoce. Oprócz drożdżówek warto skusić się jeszcze na bezę. My wzięliśmy taki mini torcik z kremem pistacjowym. Obie bezy nie były przesuszone jak to często bywa, ale z idealnym miękkim wnętrzem. Czyli takie jak najbardziej lubimy.

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Pyszna beza

Oferta Cukru Pudru jest jednak większa i wiemy, że jeszcze wiele słodkości przed nami w tym miejscu. I zdecydowanie zacieram ręce czekając na wspomniany sezon jagodowy.

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Wnętrze jagodzianki

Kukułka Cukiernia

Jest moim czarnym koniem w zestawieniach najlepszych rogali świętomarcińskich czy pączków na tłusty czwartek. Pierwsze zestawienie wygrała wspólnie z Montażownią, drugie jednak zdeklasowała całą konkurencję w Warszawie. Te miejsce takie już właśnie jest, wszystko robi na 100%. W każdym wypieku czuć, że jakość jest najważniejsza, nie ma miejsca na półśrodki i tanie gotowce.

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Earl grey yuzu

W zeszłe lato mieliśmy taki moment, że ciacha z Kukułki wpadały na każde sobotnie śniadanie. Zaczęliśmy klasycznie od brioche, potem wyśmienite jagodzianki, cały przekrój tartaletek. Nawet nie jestem w stanie powiedzieć, która była naszą ulubioną, bo wszystkie są genialne. Z czasem asortyment się powiększył, doszły ciekawsze ciasta, pojawiło się ciasto francuskie. We wszystkim jednak nadal czuć ten sznyt. W pamięci specjalne miejsce mają jednak ich pączki, gdzie w nadzieniach czuć było każdy pojedynczy płatek róży. To jest właśnie to czego szukam w wypiekach, dopieszczenie.

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Kogut z wypływającym karmelem

Z ostatnich nowości mogę też polecić ciastko o śmiesznej nazwie „kogut” to nic innego jak połączenie dwóch cudownych rzeczy: ciasta półfrancuskiego oraz solonego karmelu. Idealne na śniadanie lub do kawy. Czy to dziwne że ciągle jem coś słodkiego do kawy?? ;) Na mnie wrażenie zrobiło też ciastko Earl Grey Yuzu, fajne połączenie kwaśnego, delikatnej herbaty oraz czekolady.

Na koniec zostawiam sobie i Wam... MUUS

Czyli mikroskopijną cukiernię na Powiślu. Małą, ale tak pięknie urządzoną, że ciężko wyjść bez ciastka z tego miejsca. Wszystkie wypieki wyglądają cudownie! Jednak nie chodzi tylko o wygląd, smak również pierwsza klasa. Nie wiem czemu jakoś najczęściej sięgamy w tym miejscu po różnego rodzaju tartaletki. Chyba ten kruchy spód oraz lekko tajemniczy środek nas zachęca. Najlepsze dla mnie połączenie, to takie gdy w środku znajduje się jakiś kwaśny owoc. A to wszystko może być przeplatane słodką kruszonką lub kajmakiem. Ostatnio skusiliśmy się też na wersję z różą i pistacją. Ideał!

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Ptyś pistacjowy

Jednak w MUUSie znajdziecie jeszcze więcej słodkości, długa oferta tortów, serników czy bez. Są też np. ptysie z... kremem pistacjowym :P. Naprawdę wybór jest ogromny. Do tego na miejscu można wypić kieliszek wina i zjeść ciacho. To jest zestawienie, którego szukacie, na wieczór z koleżanką.

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Kruche ciastko ze śliwką

MOD Donuts, czyli jak mogłam zapomnieć o tym miejscu

Kończąc ten tekst rozmyślałam czy jeszcze o jakimś miejscu nie zapomniałam i uświadomiłam sobie, że przecież nigdy nie pisaliśmy o MOD w kontekście deseru. A przecież to miejsce również jest wyjątkowe. Nie jest to może ściśle mówiąc cukiernia, ale przecież przychodzi się tutaj po nadzwyczajne pączki z dziurką. Najlepsze na mieście, puszyste, oblane przeróżnymi polewami: słodkimi, kwaśnymi, co kto lubi.  Tak tak, chodzi o te klasyczne amerykańskie donuty. Mają też klasyczne pączki, dla tych co kultywują polskie tradycje. Ale tak porządnie amerykańsko nadziane. Do dziś pamiętam takie z śliwką. Pycha!

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Cudowne donuty

 

Na samym końcu zostawiam dwie nie-cukiernie a piekarnie. Nie mogę jednak o nich nie napisać, bo gdy myślę o słodkim to bardzo często właśnie u nich te słodkości kupujemy. Nie będą to może fancy ciastka jak te wyżej, ale kto powiedział, że kawał drożdżówki jest od czegokolwiek gorszy.

 

Piekarnia Rano dla fanów klimatów Starej Pragi.

Oczywiście jak na piekarnie możecie kupić tam chleb, ale że mój tekst jest o słodyczach to podpowiem wam, że są dwa wypieki, które u nich uwielbiam. Numer jeden - Bostock. Jeśli jeszcze go nie znacie to wiem, że pokochacie go od pierwszego wejrzenia. Kiedyś ciacho, które miało zużyć zeschnięty i niezużyty chleb/chałkę. Dzisiaj przechodzi swój renesans. Oprócz bazy, składa się na niego kwaśny dżem, masa z migdałów i to wszystko zapiekamy w piekarniku. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek albo małe co nieco do kawy (!).

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Uwielbiany boctock

Drugi mój faworyt to brioche (czyt. briosz -  lekko słodkie pieczywo drożdżowe). Moim najulubieńszym jest ten z kremem z orzechów laskowych. Oprócz tego dostaniecie coś za czymś szaleje Kuba od wizyty w Szkocji, czyli scones. To takie angielskie ciastko-bułeczka. Świetne, żeby posmarować dżemem lub masełkiem. (Tak, szaleję! Kupujcie i smarujcie grubo! - przyp. Kuba)

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Brioche z kremem z orzechów laskowych

Cała w mące

Prowadzona przez Monikę Walecką, która podbiła Warszawę swoimi chlebami. Jednak my zawsze wychodząc z jej piekarni jesteśmy obłożeni czymś słodkim. Repertuar zmienia się wraz z rozwojem biznesu na Krasińskiego :P. Więc w zależności kiedy będziecie możecie trafić na różne specjały. Oczywiście bostock to klasyczek, który zawsze bierzemy.  Sam skład ciacha zmienia się sezonowo, w zależności jakie owoce są dostępne. Potwierdzamy, że z jabłuszkiem też są genialne.

Najlepsze Cukiernie w Warszawie - 8 pysznych adresów!

Kolejny bostock

Kiedyś trafiliśmy też na portugalskie pasteis de nata. Obłędnie tłuste, ale jakie dobre. Ciasto maślane, mimo, że w wyglądzie nie imponujące, też jest smaczne na maksa - nie było niczego co by nam nie smakowało! Jedyny minus? Wszystko szybko się wyprzedaje w długich kolejkach, więc trzeba być pod piekarnią z samego rana, zwłaszcza w sobotę.

Mam nadzieję, że będziecie korzystać z tego słodkiego zestawienia. Piszcie jak wam smakowało, oznaczajcie nas przy zakupionych słodkościach, z chęcią poczytamy co dobrego zjedliście!

Adresy!

Montażownia Cukiernicza - Płatnicza 57 (tylko na wcześniejsze zamówienia)

Piekarnia Aromat - Hala Koszyki, Sienna 39, Hoża 42

Cukier Puder - Noakowskiego 10

Kukułka Cukiernia - Mokotowska 52

MUUS - Tamka 22/24

MOD - Oleandrów 8

Rano Piekarnia Rzemieślnicza - Stalowa 47

Cała w Mące - Krasińskiego 18C

Przeczytaj również

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej

%d bloggers like this: