Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

przez Kuba

PIEKARNIA RZEMIEŚLNICZA W WARSZAWIE?!

W trakcie kwarantanny i wzmożonego siedzenia Polaków w domach, bardzo dużo ludzi przerzuciło się na domową produkcję jedzenia. Wszelkiego rodzaju dżemy, konfitury i kiszonki są w naszym kraju na porządku dziennym. Po tym przyszła pora na domowe wypieki, by w końcu każdy gospodyń i gospodyni domowa przerzucili się na najwyższy stopień biegłości przy domowym piekarniku – na pieczenie chleba.

O ile mamy nadzieję, że nauka nie pójdzie w las i doświadczenie (oraz praktyka) zostaną w polskich gospodarstwach domowych dłużej, to mamy dla Was kilka miejsc w Warszawie, gdzie pieką naprawdę rewelacyjny chleb!

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Zestaw pieczywa od Bread Morning

PIECZENIE CHLEBA – SZTUKA I DOŚWIADCZENIA

Dlaczego piszę, że to najwyższy stopień biegłości? Bo najciemniej i najtrudniej zawsze jest szykować jedzenie, które musi się samo swoim smakiem obronić. Bez dodatkowych składników, dodatków, ukrywania wad i uwypuklania połączeń smakowych. A z tego co się zdążyliśmy zorientować, pieczenie chleba to prawdziwa sztuka. Od dobrania ziaren i odpowiedniego ich zmielenia, po wyrób ciasta, a nawet nie doszliśmy do serca chleba – zakwasu. Z powodu piętrzących się trudności i poziomu skomplikowania przerzuciliśmy się na inne jedzenie i inne przepisy… a chleb? Chleb kupujemy, a niżej nasza lista warszawskich piekarni!

CZY TAKA PIEKARNIA JEST LEPSZA? A CHLEB?

Co do samego rzemieślniczego chleba i czy warto. Z naszego doświadczenia, każdy jeden bochenek jakościowo wyprzedza zwykłe sieciowe piekarnie o lata świetlne. O paczkowanych marketowych nie ma co wspominać, bo to jak stanie na Marsie i dyskutowanie z kimś z Ziemi o pogodzie.

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Bochenek od Pochlebnie!

Dużo dłuższa świeżość, bez problemu można je mrozić i potem „odpiekać” w piekarniku. A co najważniejsze, takie chleby nie pleśnieją, one wysychają. No po prostu prze każdym parametrze i cesze mógłbym napisać „lepsze”. Do tego ciekawsze miksy mąk i rodzajów - od pszenno-żytnich, przez orkiszowe, płaskurkę, samopszę, chleby owsiankowe czy z herbatą earl grey. Zróżnicowane smaki, zapach, wygląd. Mam nadzieję że już Was zainteresowałem! A to tylko baza bo potem w bochenkach ląduje ser, jalapeno, pestki słonecznika, sezam, pasta miso...
Do tego ludzie i ich praca, którą możecie często obserwować na Instagramie albo Facebook'u, lepsze niż niejeden film ;)

NASZE NAJLEPSZE PIEKARNIE W WARSZAWIE?

Długim słowem wstępu do listy. Nie wybieramy najlepszej piekarni ani najlepszego chleba. Jak zaraz przeczytanie, każde miejsce wybrane jest przez nas po kilkukrotnych testach, przyglądaniu się kontom na fejsie i insta, żeby zobaczyć kto i jak wypieka tu te cudowności. A smak? Jak wspomniałem, broni się sam! My zawsze pierwszą pajdkę zjadamy bez niczego, na rozgrzewkę, a o piętki chleba jest prawdziwa wojna!

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Bajgle od Całej w Mące

Cała w Mące - ul. Krasińskiego 18 (od ul. Próchnika)          

Zacznijmy od najbardziej znanej „twarzy” chlebowej rewolucji w Warszawie. Cała w Mące to piekarnia założona przez Monikę Walecką. Wpierw sprzedawała w Forcie Kręglickich, gdzie nie mieliśmy okazji zajrzeć. Ale już do remontowanego lokalu przy ulicy Próchnika zaglądaliśmy co tydzień przez długie miesiące.

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Chleb od Całej w Mące

Z radością obserwowaliśmy, jak stolik złożony z palet i skrzynek zamienia się w stół. Jak w środku stawały regały wypełnione pieczywem, ceglane ściany pokrywane były tynkiem i jak ten tynk wysychał. A my nieustannie w kolejce do Moniki po chleb. Jak pół Bielan i cały Żoliborz ;) Mimo, że teraz zaglądamy rzadziej bo testujemy inne piekarnie, do Całej w Mące będziemy mieli i sentyment i wdzięczność za pokazanie nam chleba rzemieślniczego.

Czego spróbować? Chleb z Miso, bajgle, chleb z samopszy, bostocki,

Rano Piekarnia Rzemieślnicza - ul. Stalowa 47

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Zakupy w Rano

Rano to druga w kolejności piekarnia, którą poznaliśmy. Na początku zamówienia głównie przez Instagram (link) – nadal tam zrobicie rezerwacje na pieczywo. W środku w zasadzie sama pracownia, powietrze gęste od unoszącej się wszędzie mąki. Główne miejsce pomieszczenia zajmował piec, przed nim stół, nad stołem z mozołem pracujący piekarze.

Teraz w tym samym lokalu jest osobne pomieszczenie przerobione na kawiarnię, kilka stolików wewnątrz a na zewnątrz ławki. Rano to też jedna z ładniej wyglądających piekarni. Już z zewnątrz rzuca się w oczy surowa metalowo-szklana witryna wpasowana w starą, przedwojenną kamienicę.

Czego spróbować? owsiankowy, 100% żytni, bostocki, brioche z kremem (którą my nazywamy pączkiem;) i ulubieniec Kuby – szkockie ciasteczko scone,

Pochlebnie - Solec 81b, galeria - lokal A-20 (I piętro)

Na pochlebnie trafiliśmy przez cukiernię Montażownia. Na początku nieśmiale po bochenku do stosu croissantów, później już większe zamówienia. Przez długi czas nie mieliśmy okazji poznać osobiście ani odwiedzić pracowni, a zamówienia składaliśmy przez internet (głównie FB - link) i odbieraliśmy właśnie w Montażowni na Żoliborzu.

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Pochlebnie!

Ale w końcu udało nam się wpaść wreszcie do nich na warszawskie Powiśle. Stara galeria handlowa w trzewiach mostu Poniatowskiego nie brzmi i nie wygląda zachęcająco ale niech to Was nie zwiedzie! Na miejsce zaprowadzi Was zapach świeżo wypieczonego chleba i słodkości. jak na tej mikroskopijnej przestrzeni udaje im się działać? Nie mam pojęcia, ale strach pomyśleć jak dobrze by piekli na większym metrażu - czego im gorąco życzymy!

W porównaniu do bardziej znanych konkurentek, Pochlebnie ma naprawdę spore bochny chleba za dość niską cenę. Próbowaliśmy też bułeczek (brioszek) na burgery. Cudownie maślane są delikatne, rozpływają się w ustach i zawsze wdzięcznie wyglądają na zdjęciach!

Czego spróbować? Żytni z płaskurką (dawna odmiana pszenicy), pszenny lekko razowy na herbacie Earl Grey, bułki na burgery.

Bread Morning - aleja KEN 11

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Jalapeno&cheese od Bread Morning

Z Bread Morning, piekarnią umiejscowioną na Ursynowie, to my dopiero mamy historię! Pierwsze podejście było w Listopadzie 2019 roku, na rogale świętomarcińskie. Te, akurat robione przez pracownię Tomasza Dekera wypadły dla nas w środku stawki, ale wrzuciły nam warszawską piekarnię na niepoważny celownik.

Bardzo, ale to naprawdę bardzo długo wybieraliśmy się kupić lub zamówić chleb i nam tak totalnie nie szło. Wreszcie Matylda, właścicielka Bread Morning, stwierdziła że tak nie może być! Przez jednego ze swoich pracowników mieszkających na Bemowie zorganizowała nam „blogerską paczuszkę”. Ale było suuuuper! Potem okazało się, że Matylda oprócz bycia piekarką jest również warszawskim foodie, więc szacunek na dzielni 11/10.

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Chleb od Bread Morning

Bardzo cenię Bread Morning za miażdżące w smaku drożdżówki i chałkę. Przepis na ciasto drożdżowe doprowadzone do absolutnej perfekcji! Oprócz słodkich byliśmy mega zadowoleni z klasyków chlebowych – 100% orkisza, pszenno-żytni i z jalapeno i serem. Bomba! Podobnie jak w Pochlebnie, tu też kupowaliśmy słodkie, maślane bułeczki na burgery.

Czego spróbować? Chleb z Jalapeno i serem – najlepiej na świeżo, orkiszowy, chałka.

Pajda Manufaktura Chleba - ul. Montwiłłowska 1

Tak jakoś wychodzi, że każda dzielnica ma swój chlebek. Trochę jakby była niepisana zasada, że tylko jeden rzemieślniczy piekarz albo piekarka mogą zajmować dany region. Ja bym się wcale nie zdziwił, gdyby tu w Warszawie istniała Mafia Chlebowa.

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Bułeczki od Pajdy

Pajdę znamy najmniej i możliwe też, że najkrócej. Podobnie jak w Bread Morning, na Targówek było nam równie daleko i równie ciężko się wybrać. Pajdę za to widać już z daleka, tak samo jak z oddali czuć zapach świeżo wypiekanego pieczywa. Zakupiliśmy tu na próbę bostocka i podstawowy chlebek żytni i może to kwestia naszego dnia, a może ilość przejedzonego pieczywa i glutenu, ale naszym zdaniem Pajdzie brakuje jeszcze pół kroku do naszych faworytów. Bostock był troszkę za suchy (za długo pieczony i za mało konfiturki) a chlebek był „po prostu” dobry.

Na pewno damy jeszcze Pajdzie szansę w przyszłości, bo nasza próba była dość mała. Póki co zazdrościmy mieszkańcom Targówka, a w szczególności sąsiadom bliskości rzemieślniczej piekarni – jest porządnie i jest od serca.

Picador Piekarnia Rzemieślnicza - ul. Konstruktorska 9

Znów przenosimy się na południe Warszawy. W zagłębiu mordorowych biur, choć ostatnio coraz więcej tam budynków mieszkalnych, powstała kolejna piekarnia rzemieślnicza. Piekarnię Picador znaleźliśmy przez Instagram (link), głównie po bardzo fajnych wystylizowanych zdjęciach chleba.

Jest to też jedno z niewielu, jeśli nie jedyne miejsce, gdzie pierwsze chleby można kupić już o szóstej rano! Nic nie odda klimatu jazdy z Bemowa na Mokotów o świcie do ledwo otwartej piekarni. A potem wracanie z pachnącym i świeżym pieczywem w aucie. Ciężko skupić się na jeździe!

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Piekarnia Picador

W Picadorze zjedliśmy zwykły pszenny z dodatkiem mąki razowej na zakwasie oraz tego samego w bardziej wypasionej wersji z siemieniem lnianym, nasionami słonecznika, skórką cytrynową i koprem włoskim – pychota! Duże, fest wypieczone i ładnie wyglądające bochenki. Kupiliśmy też jagodziankę i drożdżówkę z rabarbarem. Super ciasto, ale nadzienia/owoce były dodatkowo dosładzane, dla nas zdecydowanie całość wyszła za słodka.

Oferta Picadora jest dość duża i rozbudowana, mają jedne z ciekawszych połączeń m.in. pszenny z dodatkiem mąki razowej na zakwasie z morelami, orzechami włoskimi i lawendą albo pszenny z dodatkiem mąki razowej na zakwasie z rodzynkami sułtańskimi i cynamonem, jeszcze do przetestowania! :)

Mąka i Woda 2.0 - Chmielna 13a

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Mąka i Woda 2.0

Koronawirus, pandemia i kwarantanna zmieniła sporo w świecie gastro. Jedno z miejsc przez nas wielbionych za dobre pieczywo i grillowane mięso - Supperlardo - niestety zostało zamknięte. Siostrzana Mąka i Woda z kuchnią włoską została, a że trochę tutaj się pracuje z mąką i glutenem, to wypieki zostały. Mąka i Woda / Piekarnia i młyn, bądź Mąka i Woda 2.0 jak teraz widnieje na froncie lokalu... Jakby nie było, na Chmielnej dostaniecie teraz do domu fajne i świeże pieczywo.

Kiedy tam byliśmy pewnego lipcowego popołudnia wybór nie był zbyt duży, bo bodajże tylko trzy chleby, ale wszystkie wyglądały smakowicie. Skusiliśmy się na prosty żytni, ale zapewniamy, że w smaku był świetny! Dodatkowo miejsce chwali się samodzielnym mieleniem ziaren w kamiennym młynie, a to zawsze daje kilka punktów szacunku na dzielni. Liczymy na rozszerzanie oferty chlebowej, ale zdajemy sobie też sprawę, że nie jest to "podstawowa" działalność Mąki i Wody.

@1999Olszynka - ul. ??????

Tutaj wchodzimy już na niezbadane obszary warszawskiego piekarnictwa. 1999Olszynka to nie piekarnia, a w zasadzie użytkownik Instagrama (link). Karol, który stoi za tym profilem i projektem, spośród pozostałych piekarni wyróżnia się szczególną fermentacją do swoich zakwasów i chlebów.

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Chleb od Olszynki

Fermentowana owsianka, fermentowane orzechy włoskie, pasztetochleb z ziemniakiem albo hummus z soczewicy fermentowany kefirem. CZAD! Jest pysznie i totalnie odjazdowo i jeśli się nie boicie takich tematów to gorąco zachęcamy. Zamówienia przez Instagram i odbiory do dogadania, ale raczej z dowozem pod wskazany adres.

Same chleby smakują wyśmienicie. Są gęste, sycące, mokre i wyglądają zjawiskowo. Sam bochen potrafi długo wystać na szafce, a w zasadzie pracować, bo tam ciągle zachodzą procesy fermentacyjne. Karol bardzo chętnie opowiada o swoim "laboratorium" i o tym jak testuje i jak bawi się wypiekiem. Składniki na chleb są całkiem nieźle wyselekcjonowane, bo taka dla przykładu mąka pochodzi z ekologicznego plonu i mielona jest w przedwojennym młynie w miejscowości Tuczki, napędzanym przez rzekę Wel. Dbałość o szczegóły na najwyższym poziomie.

Czego spróbować? Przede wszystkim chleba na orzechach i owsiance, cała reszta w miarę kolejnych zamówień!

JEST TEGO WIĘCEJ! INNE PIEKARNIE C.D.N.

Najlepsze piekarnie w Warszawie, czyli gdzie kupić rzemieślniczy chleb?

Chleb od Olszynki

To oczywiście nie wszystkie piekarnie jakie chcemy odwiedzić i zjeść, ale takie testowanie trwa tygodniami (a my jemy około jednego chleba na tydzień) a miejsc bardziej przybywa niż ubywa. Dlatego niżej zostawiamy listę piekarni jakie chcemy sprawdzić i wpis ten sukcesywnie poszerzać. Dajcie znać czy znacie te miejsca, albo są jakieś, które koniecznie musimy sprawdzić. Dzięki!

Jeszcze do sprawdzenia i opisania:

Wytwórnia Chleba Rzemieślniczego Henryków

Piekarnie Piwoński

Bakery Wilanów

Aromat

 

Przeczytaj również

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej

%d bloggers like this: