Kura – Recenzja -Nie musisz jechać na skrzydełka do USA!

przez Kuba

Ale to nie była zwykła Kura. Mówimy tu o małym lokalu, który powstał w Listopadzie 2017, Nowolipki 15. Mateusz, właściciel, ma doświadczenia z foodtruckami (w chwili pisania posta ma dwa, trzeci w drodze :) ), i swoją wizję postanowił przekuć w coś bardziej stacjonarnego. W to mi graj!

kura, menu

Pełne możliwości menu

Swoją drogą, mamy coraz więcej takich miejsc – jak np. tu i tu, które wyrastają z klasycznej streetfoodowej kultury. Jestem bardzo szczęśliwy, że powstają. Życzę im wszystkim samych sukcesów – o ile jedzenie jest dobre to się na pewno uda. A skoro o udach mowa to są trzy (uwaga suchar!): Uda się, nie uda się i udka z kurczaka. Te ostatnie próbowałem właśnie w Kurze, jak smakują?

ROLNICY, CHOWAJCIE SWÓJ DRÓB!

Bo już niedługo wszyscy rzucą się na panierowane polędwiczki, skrzydełka i nóżki. Mateusz ze swoją ekipą, w pocie czoła opracowali tajemne receptury, obok których nie przejdą obojętnie nawet najwięksi wyjadacze. Mięso jest starannie wybierane i dopieszczane marynatą, zanim utopią je w oleju. Panierka chrupiąca, nie za gruba i wcale nie taka tłusta jak mogłoby się wydawać. Widziałem na własne oczy, jak ze stoperem w ręku odmierzali czas smażenia, dzięki czemu mięso wychodzi idealnie zrobione, nie tracąc soczystości i smaku.

Kura - Recenzja -Nie musisz jechać na skrzydełka do USA!

Na pierwszym planie polędwiczka

Podobnie frytki, robione na miejscu z ziemniaków. Podwójnie smażone smakują świetnie. Jeśli frytki jedliście do tej pory tylko w Macu albo KFC, koniecznie przyjdźcie zobaczyć jak to się robi :) Wracając do mięsa, do wyboru jak wspomniałem trzy rodzaje. W różnych wielkościach i konfiguracjach (w tym kubełki dla grup, na imprezy). Czyli dla każdego coś miłego. Nie miałem okazji spróbować kanapki, co następnym razem zrobię, żeby wypowiedzieć się w kwestii bułki. Udało mi się tylko zerknąć jak ją składają i pakują. Wyglądała imponująco i naprawdę zrobiła mi smaka.

CO BYŁO PIERWSZE: KURA CZY SOS?

Na osobny akapit nadają się dipy i sosy podawane w Kurze. Bardzo dużo rodzajów (i ciągle je dodają). Jak już kiedyś wspominałem, nie jestem fanem kiedy menu jest zbyt duże i trochę się gubię w tym co wybrać. A zawsze mam ochotę na wszystko :) Tutaj akurat udało się spróbować większości i jakościowo stoją na naprawdę wysokim poziomie. Przede wszystkim robione są z dobrych składników i mocno się od siebie wyróżniają. W zasadzie nie ma dwóch podobnych. Moje szczególne zainteresowanie i pobudzenie wzbudziły: Kremowo-azjatycki „Wasabi – Mayo”, słodko-ostry „Miód-Chili”, ostro-kwaśny „Chipotle-Limonka” no i klasyczny octowy „Ranch”. Musicie pójść sami i zjeść je wszystkie! :)

Kura - Recenzja -Nie musisz jechać na skrzydełka do USA!

Zestaw 2+2+2 i obowiązkowo frytki

Zbierając to w jedną całość. Polecam tego allegrowicza – dobre mięso, dobre składniki. Ciągle doskonalony proces przygotowania i obróbki. Do tego wielka miłość do jedzenia. Wreszcie porządne skrzydła w Warszawie!

EDIT: GRUDZIEŃ 2018

Byliśmy w Kurze parę razy od pierwszego poznania Mateusza. Niezmiennie wysoka jakość, coraz większa oferta sosów, frytki z batatów. Jest pysznie i coraz coraz lepiej! Przeglądajcie ich profil na facebook'u - co i rusz są promocje i nowe kanapki. Pornfood 10/10 i nadal gorąco polecamy! No i czekam na powrót kanapki Peanut Butter & Jelly!

PS: BLINDTEST - NIE WIEM CO JEM!

W ramach wizyty w Kurze, zrobiliśmy sobie małą frajdę, szykując sobie test w ciemno „a’la masterchef”. Zasłonięte oczy i losowo testowałem sosy i dipy dostępne w lokalu. Muszę powiedzieć, że zadanie jest trudniejsze niż się spodziewałem. Do tej pory wizualnie potrawy ocenialiśmy pod kątem fotogeniczności, a okazuje się, że mają kolosalny wpływ na odbiór jedzenia. Moje zmagania znajdziecie wkrótce na naszych (Kulinarnych i Mateusza) kanałach Youtubowych. Linki poniżej!

Głodny

Kulinarnie Niepoważni

 

ul. Nowolipki 15, Warszawa

No i jak zawsze, jeśli spodobał Wam się tekst, jeśli jedliście i Wam smakuje, udostępniajcie recenzję znajomym, dzielmy się dobrymi miejscami!

 

Przeczytaj również

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej