U Tato – kuchnia gruzińska

przez Ewa

U Tato – kuchnia gruzińska

Mam wrażenie, że od pewnego czasu kuchnia gruzińska ma swoje pięć minut w Polsce. Jak zapewne zauważyliście sami, w ostatnim czasie co i rusz otwiera się gdzieś nowa piekarnia gruzińska. Do tego co raz częściej ten właśnie kierunek pojawia się jako propozycja wyjazdu na różnych stronach czy biurach podróży. Restauracji też mam wrażenie jakby było więcej lub głośniej się o nich mówi. Ja także jestem lekko zaciekawiona tą kuchnią, bo przyznam, że jak dotąd gdzieś ją pomijałam.

Pora więc to zmienić i w końcu poznać gruzińskie smaki!

U Tato – to niewielka restauracja przy ulicy Mokotowkiej w Warszawie, prowadzona przez Tariela Maridashvili, który serwuje nam kuchnie gruzińską w domowym wydaniu. Cicho grająca muzyka, ozdoby na ścianach i stołach. Wszystko to sprawia, że czujemy się bardziej jakbyśmy wpadli do kogoś na obiad niżeli przyszli do restauracji. Muszę przyznać, że jest tam klimat.

U Tato - kuchnia gruzińska

U Tato – Gruzińskie smaki

Od razu przyznam się, że objadłam się straszliwie!

Z założenia staram się zawsze spróbować przekrojowo wszystkich dań z karty. Przystawka, drugie, deser. Tu wybór był dość spory więc ale starałam się wybierać dania, z których słynie kuchnia gruzińska.

Zaczynam od przystawki Badridzani – grillowanych plastrów bakłażana, zawiniętych w środku z pastą z orzechów włoskich (3 szt. 18 zł). To było genialne. Jeszcze kilka dni wcześniej rozmawiałam z Kubą, że z bakłażanem różnie bywa. Jest to według mnie ciężki produkt do przyrządzenia, bo często wychodzi z tego „wata” zamiast jędrne warzywo. Tu nie mam miejsca na taką sytuację. Bakłażan zgrillowany był w punkt, podawany na zimno, w pasta w środku była delikatna i z wyraźnym smakiem orzechowym. Wszystko to udekorowane granatem, które swoją kwaśnością przełamywały smak. Do tego oczywiście podany był pyszny i świeży chleb

U Tato - kuchnia gruzińska

Badridzani

Pierogi w gruzińskim wydaniu

Jeżeli mówimy o kuchni gruzińskiej to w mojej głowie od razu pojawiają się Chinkali kalakuri – pierogi z mięsem wieprzowo – baranim i bulionem w środku (3 szt. 21 zł). Te duże pierogi mają w środku sporo mięsa i bulionu. Je się w dość specyficzny sposób, bowiem trzeba delikatnie nadgryźć pieroga i wypić bulion tak, aby nie rozlał się po talerzu. Jest to dość zabawny widok, szczególnie w warunkach restauracyjnych ? Niemniej jednak jak najbardziej polecam. Pierogi są bardzo smaczne.

Łódeczka

Nie mogłam też pominąć słynnej „łódeczki gruzińskiej” czyli Chaczapuri Adżaruli (25 zł). W restauracji U Tato – podawany tradycyjnie z serem i jajkiem. Chociaż muszę przyznać, że wszystkie składniki były bardzo dobre, a chleb po prostu świetny, to nie przekonało mnie to danie tylko z jednego powodu – nie przepadam za tak lejącym się, ledwo ściętym jajkiem ☹ Oczywiście, tym, którym to nie przeszkadza będzie smakowało to danie. Ja po prostu zeskrobałam sobie je na bok ?

U Tato - kuchnia gruzińska

Chaczapuri Adżaruli

Skusiłam się na jeszcze jedno główne danie. I był to gwóźdź do trumny dla mojego żołądka (ale bardzo smaczny gwóźdź ?). Z pozoru zwykły grillowany kurczak w sosie śmietanowym (32 zł) okazał się bardzo ciekawym i aromatycznym daniem. Podawany w gorącym półmisku, gdzie sos jeszcze bulgocze. Co ciekawe, w śmietanowym sosie wyczułam jakby lekki posmak cytryny, dzięki czemu danie nabrało takiej lekkości. Do dania podany był też chlebek szoti.

U Tato - kuchnia gruzińska

grillowany kurczak w sosie śmietanowym

U Tato – Gruzja w środku Warszawy

Na deser już miejsca mi nie starczyło. Może następnym razem. Ale co mogę już powiedzieć to to, że w restauracji u Tato jest smacznie, domowo i syto. Kuchnia gruzińska ma wiele ciekawego do zaoferowania i przede wszystkim przepyszne pieczywo. Nic więc dziwnego, że tyle piekarni otwiera się teraz w Warszawie i mają one mnóstwo klientów. Ale nie samym pieczywem człowiek żyje, więc jeżeli macie ochotę spróbować innych potraw to wpadajcie do U Tato. ?

 

U TATO Restauracja Gruzińska

Mokotowska 49A

00-549 Warszawa

Przeczytaj również

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej