Home Co zjeśćPozostałe U Tato – kuchnia gruzińska

U Tato – kuchnia gruzińska

by Ewa

U Tato – kuchnia gruzińska

Mam wrażenie, że od pewnego czasu kuchnia gruzińska ma swoje pięć minut w Polsce. Jak zapewne zauważyliście sami, w ostatnim czasie co i rusz otwiera się gdzieś nowa piekarnia gruzińska. Do tego co raz częściej ten właśnie kierunek pojawia się jako propozycja wyjazdu na różnych stronach czy biurach podróży. Restauracji też mam wrażenie jakby było więcej lub głośniej się o nich mówi. Ja także jestem lekko zaciekawiona tą kuchnią, bo przyznam, że jak dotąd gdzieś ją pomijałam.

Pora więc to zmienić i w końcu poznać gruzińskie smaki!

U Tato – to niewielka restauracja przy ulicy Mokotowkiej w Warszawie, prowadzona przez Tariela Maridashvili, który serwuje nam kuchnie gruzińską w domowym wydaniu. Cicho grająca muzyka, ozdoby na ścianach i stołach. Wszystko to sprawia, że czujemy się bardziej jakbyśmy wpadli do kogoś na obiad niżeli przyszli do restauracji. Muszę przyznać, że jest tam klimat.

U Tato - kuchnia gruzińska

U Tato – Gruzińskie smaki

Od razu przyznam się, że objadłam się straszliwie!

Z założenia staram się zawsze spróbować przekrojowo wszystkich dań z karty. Przystawka, drugie, deser. Tu wybór był dość spory więc ale starałam się wybierać dania, z których słynie kuchnia gruzińska.

Zaczynam od przystawki Badridzani – grillowanych plastrów bakłażana, zawiniętych w środku z pastą z orzechów włoskich (3 szt. 18 zł). To było genialne. Jeszcze kilka dni wcześniej rozmawiałam z Kubą, że z bakłażanem różnie bywa. Jest to według mnie ciężki produkt do przyrządzenia, bo często wychodzi z tego „wata” zamiast jędrne warzywo. Tu nie mam miejsca na taką sytuację. Bakłażan zgrillowany był w punkt, podawany na zimno, w pasta w środku była delikatna i z wyraźnym smakiem orzechowym. Wszystko to udekorowane granatem, które swoją kwaśnością przełamywały smak. Do tego oczywiście podany był pyszny i świeży chleb

U Tato - kuchnia gruzińska

Badridzani

Pierogi w gruzińskim wydaniu

Jeżeli mówimy o kuchni gruzińskiej to w mojej głowie od razu pojawiają się Chinkali kalakuri – pierogi z mięsem wieprzowo – baranim i bulionem w środku (3 szt. 21 zł). Te duże pierogi mają w środku sporo mięsa i bulionu. Je się w dość specyficzny sposób, bowiem trzeba delikatnie nadgryźć pieroga i wypić bulion tak, aby nie rozlał się po talerzu. Jest to dość zabawny widok, szczególnie w warunkach restauracyjnych ? Niemniej jednak jak najbardziej polecam. Pierogi są bardzo smaczne.

<center><blockquote class="instagram-media" data-instgrm-permalink="https://www.instagram.com/p/B88G-y7oVKj/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading" data-instgrm-version="12" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; min-width:326px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"><div style="padding:16px;"> <a href="https://www.instagram.com/p/B88G-y7oVKj/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading" style=" background:#FFFFFF; line-height:0; padding:0 0; text-align:center; text-decoration:none; width:100%;" target="_blank"> <div style=" display: flex; flex-direction: row; align-items: center;"> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 40px; margin-right: 14px; width: 40px;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: column; flex-grow: 1; justify-content: center;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; margin-bottom: 6px; width: 100px;"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; width: 60px;"></div></div></div><div style="padding: 19% 0;"></div> <div style="display:block; height:50px; margin:0 auto 12px; width:50px;"><svg width="50px" height="50px" viewBox="0 0 60 60" version="1.1" xmlns="https://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="https://www.w3.org/1999/xlink"><g stroke="none" stroke-width="1" fill="none" fill-rule="evenodd"><g transform="translate(-511.000000, -20.000000)" fill="#000000"><g><path d="M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631"></path></g></g></g></svg></div><div style="padding-top: 8px;"> <div style=" color:#3897f0; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:550; line-height:18px;"> Wyświetl ten post na Instagramie.</div></div><div style="padding: 12.5% 0;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: row; margin-bottom: 14px; align-items: center;"><div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(0px) translateY(7px);"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; height: 12.5px; transform: rotate(-45deg) translateX(3px) translateY(1px); width: 12.5px; flex-grow: 0; margin-right: 14px; margin-left: 2px;"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(9px) translateY(-18px);"></div></div><div style="margin-left: 8px;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 20px; width: 20px;"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 2px solid transparent; border-left: 6px solid #f4f4f4; border-bottom: 2px solid transparent; transform: translateX(16px) translateY(-4px) rotate(30deg)"></div></div><div style="margin-left: auto;"> <div style=" width: 0px; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-right: 8px solid transparent; transform: translateY(16px);"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; flex-grow: 0; height: 12px; width: 16px; transform: translateY(-4px);"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-left: 8px solid transparent; transform: translateY(-4px) translateX(8px);"></div></div></div> <div style="display: flex; flex-direction: column; flex-grow: 1; justify-content: center; margin-bottom: 24px;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; margin-bottom: 6px; width: 224px;"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; width: 144px;"></div></div></a><p style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px; margin-bottom:0; margin-top:8px; overflow:hidden; padding:8px 0 7px; text-align:center; text-overflow:ellipsis; white-space:nowrap;"><a href="https://www.instagram.com/p/B88G-y7oVKj/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading" style=" color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px; text-decoration:none;" target="_blank">Post udostępniony przez Kulinarnie Niepoważni (@kulinarnie_niepowazni)</a> <time style=" font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;" datetime="2020-02-24T06:15:20+00:00">Lut 23, 2020 o 10:15 PST</time></p></div></blockquote> <script async src="//www.instagram.com/embed.js"></script></center>

Łódeczka

Nie mogłam też pominąć słynnej „łódeczki gruzińskiej” czyli Chaczapuri Adżaruli (25 zł). W restauracji U Tato – podawany tradycyjnie z serem i jajkiem. Chociaż muszę przyznać, że wszystkie składniki były bardzo dobre, a chleb po prostu świetny, to nie przekonało mnie to danie tylko z jednego powodu – nie przepadam za tak lejącym się, ledwo ściętym jajkiem ☹ Oczywiście, tym, którym to nie przeszkadza będzie smakowało to danie. Ja po prostu zeskrobałam sobie je na bok ?

U Tato - kuchnia gruzińska

Chaczapuri Adżaruli

Skusiłam się na jeszcze jedno główne danie. I był to gwóźdź do trumny dla mojego żołądka (ale bardzo smaczny gwóźdź ?). Z pozoru zwykły grillowany kurczak w sosie śmietanowym (32 zł) okazał się bardzo ciekawym i aromatycznym daniem. Podawany w gorącym półmisku, gdzie sos jeszcze bulgocze. Co ciekawe, w śmietanowym sosie wyczułam jakby lekki posmak cytryny, dzięki czemu danie nabrało takiej lekkości. Do dania podany był też chlebek szoti.

U Tato - kuchnia gruzińska

grillowany kurczak w sosie śmietanowym

U Tato – Gruzja w środku Warszawy

Na deser już miejsca mi nie starczyło. Może następnym razem. Ale co mogę już powiedzieć to to, że w restauracji u Tato jest smacznie, domowo i syto. Kuchnia gruzińska ma wiele ciekawego do zaoferowania i przede wszystkim przepyszne pieczywo. Nic więc dziwnego, że tyle piekarni otwiera się teraz w Warszawie i mają one mnóstwo klientów. Ale nie samym pieczywem człowiek żyje, więc jeżeli macie ochotę spróbować innych potraw to wpadajcie do U Tato. ?

 

U TATO Restauracja Gruzińska

Mokotowska 49A

00-549 Warszawa

You may also like

Leave a Comment