Nowa burgerowa fala – recenzja Roger That Foods

przez Kuba

Jak to jest robić topowe burgery w Warszawie. Dodatkowo pisać o tym prace na studia i nie skończyć jeszcze nawet trzydziestu lat?

LUBIĘ TAKIE HISTORIE

Wpadamy do małego lokalu na Postępu 5. Przed lokalem mały ogródek, stoliki z drewnianych szpuli na kable, czarny foodtruck i najbardziej znany smoker w Warszawie. Również czarny i nieustannie dymiący. Zapytałbym czy wiecie o czym mówię, ale widzieliście tytuł posta. Poproszę zatem żebyście zamknęli oczy i wyobrazili sobie zapach smażonego mięsa wołowego, wędzony zapach wieprzowiny i klimat któremu bliżej do nadwiślańskich bulwarów niż do środka biznesowego Mordoru – a jednak.

Roger That Foods to miejsce które powstało niedawno, a w którym zdążyliśmy zjeść już parę razy. Głównie w food trucku który w 2018 roku zawojował zlot pod PGE Narodowym i wygrał parę nagród. Za to od powstania ‘kompleksu’ na Postępu 5 można zjeść regularnie ich menu.

Nowa burgerowa fala - recenzja Roger That Foods

Kompleks to zresztą nazwa trochę nad wyraz. Ot parę budynków z parkingiem, zaadaptowane do karmienia ludzi. Teraz jest tu najlepszy czas naszym zdaniem – póki jest lato i póki w okolicy nie zabudowano już wszystkich działek budynkami mieszkalnymi i biurowcami. To właśnie w tej oazie Patryk i Łukasz założyli swój stacjonarny lokal.

CO ROBI RÓŻNICĘ? SMOKER

Burger to burger – powiedział nikt nigdy. Co tak naprawdę lubimy w Rogerze? A wyobraziliście sobie już ten smoker o którym wspomniałem? Zapach i smak wędzonej w dymie świni jest absolutnie powalający. Dlatego najbardziej z menu smakuje nam polecany Szarpani z pulled porkiem i chrupiącym colesławem na czerwonej kapuście lub Avocador z guacamole i karmelizowaną cebulą.

Nowa burgerowa fala - recenzja Roger That Foods

Zresztą same tradycyjne burgery również mają swojego specyficznego kopa. Mój faworyt to Cebulator ze słodką konfiturą z cebuli, czerwoną surową cebulą i plastrami bekonu. Może dlatego że zazwyczaj z Anetą muszę omijać cebulę – to tutaj sobie grubo odbijam :D Oprócz niego bardzo godny polecenia jest Belmondo z masłem orzechowym i wspomnianą konfiturą albo Będzie Piekło z jalapeno, nachos i oliwkami.

Zjedliśmy tu w zasadzie każdą pozycję i niezależnie czy będzie to absolutnie genialna szarpana wieprzowina (piszę to już chyba piąty raz ale musicie po prostu spróbować), czy soczysty kotlet traktowany z pietyzmem i szacunkiem – jest tu konkretnie i za niewygórowane pieniądze. Mimo że czasem narzekam na zbyt dużą ilość dodatków i mocnych smaków przykrywających samo mięso, to i tak wracam tu raz po raz i jeszcze się na jedzeniu nie zawiodłem.

JAKA JEST PRZYSZŁOŚĆ BURGERÓW W POLSCE?

I co to właściwie jest burger i jaka jest jego definicja. Z takim pytaniem po raz wtóry wpadliśmy do Roger That Foods ale tym razem osobiście spotkać się z chłopakami i nagrać kolejny odcinek naszego podcastu. Posłuchacie go na naszym kanale Youtube (link tutaj), Spotify czy iTunes pod nazwą „Podcast Kulinarny” odcinek 10.

Nowa burgerowa fala - recenzja Roger That Foods

Przez Roger That Foods wybrzmiewa trochę nowego podejścia do burgerowego jedzenia - przynajmniej ja to tak czuję. To już nie jest prosty bar gdzie wrzucą na rozgrzaną blachę ćwierćfunciaka i przełożą serem. Jest szarpane mięso, są specyficzne kombinacje dodatków odbiegające od prostego plastra pomidora i korniszona, jest pomysł na siebie. Tak jak często zachwycam się historią ludzi w gastronomii, tak sami współwłaściciele - Łukasz i Patryk - przyznają że ta historia jest jeszcze przed nimi. Bo oni dopiero swoją przygodę zaczęli i mieszanką szczęścia, czasu, miejsca i dobrego produktu weszli "z buta" na tę gastro-scenę. Może to ta świeżość podejścia i kontrolowany chaos mnie jeszcze bardziej do nich zbliża?

Jednocześnie sami, chcąc czy nie, będą wbijali się w trendy a z czasem nawet je wyznaczali, jestem tego pewien. Czy więcej foodtrucków i lokali pójdzie w ich ślady Mam nadzieję! My w międzyczasie będziemy zajadać się u Rogera. Polecamy, Over&Out!

Roger That Foods, Postępu 5, Warszawa

Przeczytaj również

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej