#SaveTheFork i nasza kanapka śniadaniowa!

przez Kuba

SŁYSZELIŚCIE O  #SAVE THE FORK?

To kampania non-profit założona przez trójkę zapaleńców - Gosię, Bena i Jeremiego, którzy postanowili, że w dobie pandemii zrobią wszystko co w ich mocy, żeby pomóc zamkniętym restauracjom. Całkowicie zgadzamy się z tym celem i z przyjemnością zgodziliśmy się pomóc kiedy tylko Gosia się do nas odezwała na Instagramie.

Całość akcji ruszyła pod hasłem "uratujmy 100 restauracji w 100 dni" i niestety okazuje się, że będzie potrzeba więcej czasu i dużo więcej restauracji będzie potrzebowało pomocy. Opowiedzmy sobie zatem, na jakiej zasadzie to ratowanie funkcjonuje.

#SaveTheFork i nasza kanapka śniadaniowa!

KREATYWNI DLA GASTRO

Wiadomo, że staramy się wspierać gastronomię. Zamawiamy, relacjonujemy, robimy zdjęcia, piszemy polecenia, hasztagujemy #wspieramgastro. Czy można zrobić więcej? Otóż tak! Żeby zbudować jeszcze silniejszą więź pomiędzy ludźmi kreatywnymi w social mediach a restauracjami, można zachęcić ich do współpracy od kuchni. Na czymś takim właśnie polega cała akcja.

Save the fork łączy w pary restauracje zgłaszające chęć udziału, z influencerami, którzy pasują tematycznie do lokalu. To niekoniecznie tylko foodies albo Internetowi lub Instagramowi kucharze. To również kreatywni ludzie prowadzący swoje social media, podróżnicy czy artyści - pełna lista ambasadorów dostępna jest na stronie Save the Fork.

Na początku jest formularz zgłoszeniowy i selekcja. Potem wymiana danych kontaktowych i pomysłów. Na końcu stworzenie wspólnie dania i promowanie go w sieci. To bardzo proste i skuteczne rozwiązanie, a jeśli prowadzisz lokal i to czytasz to tutaj znajduje się więcej informacji na ten temat.

W taki sposób dotarliśmy do nas i do ekipy Kubek w Kubek Cafe. Te niepozorne bistro na Mokotowie prowadzone jest przez ludzi z pasją i sercem do swojego biznesu. Z przyjemnością spotkaliśmy się z Olgą i Magdą żeby dowiedzieć się coś więcej o Kubku, jakie mają trudności w prowadzeniu lokalu i jak dotknął ich lockdown gastronomii.

Było dla nas niezmiernie ważne zrozumieć jak podchodzą do swojej pracy, jak układają menu, co jest chętnie zamawiane przez ich klientów i posłuchać trochę historii i anegdotek o działalności miejsca przy ul. Grażyny 16. Po wspólnej burzy mózgów i wymianie pomysłów nasze wspólne danie nabrało ostatecznych kształtów i smaków.

Kanapka #savethefork

Olga powiedziała nam, że już od pierwszego zamknięcia gastronomii w marcu 2020 dostały mnóstwo wsparcia od swoich sąsiadów. Ludzie wpadali na kawę, zamawiali śniadania na wynos. Te ostatnie zamawiane były najczęściej z całego menu i w ten klimat również my postanowiliśmy uderzyć. Co jeszcze dobrze się sprzedaje w dowozie? Oczywistą odpowiedzią na to pytanie są pizza i burgery, lub bardziej ogólnie, wszelakie kanapki.

#SaveTheFork i nasza kanapka śniadaniowa!

Nie mieliśmy zamiaru wymyślać koła na nowo i zacząć wyrabiać i garować ciasto na pizzę, za to kanapka potrafi być i sycąca i trzymająca formę w dostawie i to też danie, które sami bardzo lubimy zamawiać. Wpadliśmy na pomysł, że zamknięcie śniadania w kanapce to strzał w 10 i to jest ten comfort food jaki chcielibyśmy Wam zaprezentować. Kubek dorzucił do tego zamianę pieczywa na chrupiącą i słodką chałkę, karmelizowaną cebulkę w syropie klonowym* czy swój sos sriracha-mayo.

Jesteśmy niesamowicie zadowoleni z tej pozycji, wyszła obłędnie! Niezależnie czy na śniadanie w tygodniu, obiad po pracy, czy coś na kaca po zakrapianej sobocie - wchodzi jak złoto! Są tu też wszystkie smaki od słodkich, przez słone i ostre, a także faktury. No co będziemy Wam dużo mówić, ZAMAWIAJCIE!

#SaveTheFork i nasza kanapka śniadaniowa!

Tylku musicie się spieszyć, kanapka jest dostępna TYLKO DO KOŃCA LUTEGO i naprawdę nie wiemy czy (i kiedy) ponownie wróci. Dzięki za tę akcję Gosi, Oldze i Magdzie, pozdrówka!

SMACZNEGO!

*PS: Na hasło "Aneta" dostaniecie bez cebuli i Aneta też zachwala, że smakuje dobrze! ;D

Kubek w Kubek Cafe - Grażyny 16, Warszawa

#SaveTheFork i nasza kanapka śniadaniowa!

 

 

Przeczytaj również

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej