Tutto Bene – czym jest dobry makaron? – recenzja!

przez Kuba

TUTTO BENE ITALIAN BISTRO

Dawno nie było nic włoskiego na blogu!

Zdałem sobie z tego sprawę dopiero przygotowując ten tekst i sprawdziłem, że rzeczywiście ostatnia recenzja typowo włoskiego miejsca była w maju tego roku. Do tych czepialskich - nie liczę pizzy, bo pizza to stan umysłu i podniebienia. A serio, po rozmowie z Tymkiem (link do podcastu) na temat wyrobu i procesu przygotowania pizzy neapolitańskiej już wiemy, że to inna para kaloszy i zupełnie osobny zawód do nauczenia niż praca na kuchni przy mięsach czy makaronach.

SOS DO MAKARONU A NIE MAKARON DO SOSU

Tutto Bene pizzy nie podaje, skupiają się za to na przystawkach i makaronach. Jest tu też sporo owoców morza i choć jest kilka większych dań (jak np. brioszka z ośmiornicą, którą zamówię na kolejną wizytę) to my przyszliśmy tutaj na włoskie primi piatti, czyli makarony.

Z włoskimi pastami jest pewien problem w Polsce. W zasadzie powinienem napisać „problemy” bo  dysputa tyczy się dwóch odrębnych kwestii – składnika i przygotowania. Jeśli chodzi o sam makaron, to już nasze babcie wiedziały, że świeżo przyrządzane ciasto jedzone zaraz po obrobieniu da nam absolutne maksimum smaku. Niestety nie każdy ma miejsce, czas i babcie gotowe przygotowywać swoje własne tagliatelle, gnocchi czy spaghetti na kuchni. To zrozumiałe i normalne i nawet w ogromnej większości bistro we Włoszech zaopatrują się w makaron w firmach trzecich.

Tutto Bene - czym jest dobry makaron? - recenzja!

Cacio e pepe

Te same lokale często dochodzą do wniosku, że po co będą przepłacać na makaronie jak jest tyle tego na rynku w cenach hurtowych. Po prostu przykryje się to smakiem sosu, przypraw i dodatków i gotowe. Gotowy zawał kubków smakowych bo zupełnie nie o to chodzi. Makaron nie jest dodatkiem, wypełniaczem do posiłku. To makaron JEST POSIŁKIEM, a wszelki sosy pomidorowe, tarty ser, owoce morza i inne dodatki to są… no właśnie dodatki!

Pamiętajcie zatem, jeśli na talerzu widać tylko sos a nitki pasty są gdzieś pod nim schowane, to jest to pierwszy znak ostrzegawczy!

TROCHĘ RYBY, TROCHĘ PASTY

Całe szczęście Tutto Bene potrafi przygotowywać makaron, ale zacznijmy od początku! Zamawiamy sobie dwie przystaweczki rybne. Smażone sardynki (27 pln, 3szt) podawane z cytryną i sosem są tą comfortfodoową przekąską jaką wyobrażam sobie siedząc nad włoskim morzem popijając wino. Dobra rybka usmażona na głębokim tłuszczu, tylko tyle i aż tyle. Równie smaczne są pulpeciki makrelowo ziemniaczane (21pln, 3szt). Sycące, na dwa kęsy, o mocnym rybnym smaku. Maczane w lekkim sosie o posmaku jogurtowo-majonezowym dostają trochę świeżości i trochę pikanterii – to od przyprawy chipotle w sosie.

Tutto Bene - czym jest dobry makaron? - recenzja!

Przystawki

Popijając wino i siedząc w ogródku umieszczonym na ulicy przed lokalem można na chwilę przenieść się do Włoch. Jakoś tu przytulnie i miło, a nawet nadzwyczajnie cicho jak na środek Starego Mokotowa. To tylko chwila bo zaraz dostajemy na stół nasze makarony.

Tutto Bene - czym jest dobry makaron? - recenzja!

Tortelinni

Pierwsze co widzimy, w kontekście tego co napisałem na początku recenzji, to uwypuklenie makaronów. Mało składników, intensywne aromaty (jak i smaki), makaron chciwie lepiący na sobie tłuszcz i oliwę. Jest pysznie, jest ładnie, jest prosto – wszystko to co kochamy w kuchni włoskiej.

Tutto Bene - czym jest dobry makaron? - recenzja!

Gnocchi

Linguine z pomidorkami cherry i anchois (31 pln) oddaje ten klimat w stu procentach. Tortelloni z truflami i ricottą (38 pln) są delikatne przy krojeniu, rozpływające się, wręcz maślane na ustach. Tylko gnocchi z mascarpone, gorgonzolą i pistacją (34 pln) są trochę bardziej skomplikowane i rozbudowane. Więcej serowego sosu, a przytłaczający smak dojrzewającego sera jest przełamany startą skórką z cytryny. Pomysł genialny a danie wychodzi intensywne ale wyważone.

Tutto Bene - czym jest dobry makaron? - recenzja!

Linguine

Bistro korzysta z faktu, że pod tą samą nazwą na Olkuskiej funkcjonuje Tutto Bene Fine Food Shop – sklep sprowadzający dobrej jakości składniki z płw. Apenińskiego. To dlatego dostajemy tu dobrej jakości makaron, który nie potrzebuje ukrywania go w dodatkach, mamy dobrą rybę, mamy też dobre desery! PS: Torteloni i Ravioli przygotowują sami ;).

Panna cotta to klasyk, tu w wersji z truskawkami (17 pln) jest ekstremalnie delikatna i kremowa, cud że w popołudniowym upale wytrzymała w formie do podania na stół. Innym klasykiem jest tiramisu, do którego niezależnie od adresu pod którym jemy podchodzimy z rezerwą. Dlatego zamawiamy sernik na kruchym spodzie, polany miodem z tymiankiem. Sernik jest mocno twarogowy, nawet nie tak słodki, a wybór miodu zamiast karmelu to znów ukłon w kierunku smacznych południowych smaków.

Tutto Bene - czym jest dobry makaron? - recenzja!

JEST PYSZNIE

To tak podsumowując. Spośród całego legionu włoskich kuchni w Warszawie Tutto Bene Italian Bistro naprawdę odrobił pracę domową. Czy to najlepszy makaron w stolicy? Ciężko to stwierdzić, ale w kategorii włoskich smaków będzie jednym z naszych ulubieńców. Polecamy!

Tutto Bene - czym jest dobry makaron? - recenzja!

Tutto Bene Italian Bistro, Kazimierzowska 43, Warszawa

Przeczytaj również

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej

%d bloggers like this: