Ratowanie gastronomii – najfajniejsze pomysły warszawskich knajp!

przez Kuba

To będzie dwuczęściowy, pandemiczny wpis na drugi lockdown tego 2020 roku, co nie powinien nazywać się rokiem a raczej jakąś kulturowo-obyczajową tragedią. Do tego tekstu, a raczej listy, zmotywowały mnie dwa lokale - Prosciutteria Powiśle (tekst o niej tutaj) i Cafe la Ruina i Raj (link tutaj). Dwa miejsca, które kochamy miłością wręcz absolutną, mimo zupełnie innej kuchni i ludzi tak wiele mają z sobą wspólnego.

A obecnie wspólnego mają tyle, że mogą przez koronawirusa i decyzyjność nam rządzących po prostu upaść.

Dlatego i jedno i drugie miejsce, oprócz sprzedaży swoich dań na wynos, rozszerza profil swojej działalności o sprzedaż półproduktów i generalnie ratują się jak tylko mogą. Szumnie nadużywane w amerykańskich filmach (szczególnie tych z akcją w Nowy m Jorku) słowo "Deli" czyli "Delikatesy". To jest ta nasza "nowa normalność" w 2020 roku. To też nowy sposób prowadzenia biznesu przez setki marek, z tymi dwoma poprzednimi włącznie. Oprócz dań na wynos można teraz kupować mnóstwo różnych wyrobów, w tym sosów, makaronów, ramenów do-it-yourself, pesto, pieczywa, mięsa - wszystko dla Was, do pichcenia w domu, do podkręcania swoich potraw o ekstra smaki, aromaty i klimat tych wszystkich miejsc, do których nie możemy teraz wejść i cieszyć się jedzeniem.

Te i wszystkie inne ciekawe sposoby na prowadzenia normalnego biznesu w tych nienormalnych czasach wypisaliśmy poniżej. Wszystkie miejsca, które polecaliśmy do tej pory i które nie chcemy żeby padły przez covid. Będziemy wdzięczni jeśli nam pomożecie!

DELIKATESY LUB DELIKUTASY

Lista obejmuje miejsca warszawskie, ale honorowo i inspiracyjnie zostawiamy link do Cafe la Ruina i Raj, prawdopodobnie najlepszych serników po tej stronie globu, w dostawie paczkomatami w całej PL. Dopiero przyjeżdżając do Poznania, już w czasach kiedy prowadziliśmy blog, poznaliśmy co to naprawdę oznacza "zrobić smaczny sernik". To w tym momencie otworzyłe nam się klapki na oczach, zrozumieliśmy życie i zadecydowaliśmy że chcemy się na poważnie zajmować dobrym jedzeniem. Oby w dostawie smakowały chociaż w 1/10 dobrze jak w lokalu, a już będzie to kawałek nieba zamknięty w słoiczku. Sklep dostępny pod linkiem http://www.ryzoweokulary.pl/

No to teraz co możecie ciekawego trafić w stolicy:

ARIGATOR RAMEN SHOP

Rameny w wynosie to cała osobna kategoria dań do zrobienia na wynos, a Arigator poszedł w temacie jeden krok dalej i zaczął sprzedawać słoiczki z olejkami i tare do przygotowania własnego ramenu na domowym bulionie. Mają w sprzedaży nawet zalewę do jajek! Do zamawiania w lokalach i na ich social mediach.

Ratowanie gastronomii - najfajniejsze pomysły warszawskich knajp!

Żródło: Facebook Arigator Ramen Shop

BAR PACYFIK

Znany z tropikalnej fuzji smaków Bar Pacyfik wszystkie swoje szaleństwa pozamykał w słoikach. Kupicie salsy ananas-habanero, chipotle-mayo czy salsę verde. To wszystko popijając drinkiem z gotowego premixa (wystarczy dolać w domu procentów). Menu na ich fanpejdżu FB (link).

BIBENDA

Lokal na Nowogrodzkiej ma prężnie działający sklep internetowy a tam pośród pandemicznych klasyków jak sos romesco, hummus czy aioli i zimnych/ciepłych przekąsek znajdziecie prawdziwe obiadowe rarytasy - m.in klopsy jagnięce, palony bakłażan lub kiełbaski jagnięce. Znajdują się w kategorii "duże ciepłe", przygotowane w jednorazowych brytfankach, gotowe do wsadzenia do piekarnika, porcja na posiłek dla 2-4 osób. Sklep Bibendy pod linkiem - https://bibenda.pl/kategoria/duze-cieple

Ratowanie gastronomii - najfajniejsze pomysły warszawskich knajp!

Źródło: Sklep Bibenda

CIASTKO Z DZIURKĄ

Ta pracownia cukiernia działająca w formie weekendowych pop-upów również znalazła super pomysł na działanie w pandemii. Pomyślelibyście, że można sprzedawać ciastowe mieszanki do samodzielnego upieczenia? Na to właśnie wpadła Ania, właścicielka pracowni. Takie gotowce wystarczy wsadzić do piekarnika zgodnie z instrukcją i voila, samodzielnie upieczony deser! :)

Możliwości zamówienia trzeba wypatrywać na Fejsbuku (link) lub Instagramie (link) Ciastka z Dziurką.

DZIURKA OD KLUCZA

Dziurka od klucza sprzedaje to, co robi najlepiej, czyli domowe makarony. Oprócz tego korzystają z faktu że w piecu od pizzy można robić nie tylko włoskie placki, dzięki czemu mogą też piec i sprzedawać chleb, chałkę czy bułeczki maślane. Ostatnio rozszerzyli też ofertę o słoiczki ze smarowidłami do chleba. Przykładowe menu z ich facebook'a poniżej:

Ratowanie gastronomii - najfajniejsze pomysły warszawskich knajp!

Źródło: Dziurka od Klucza Facebook

Pod adresem Dziurki od Klucza, ale dotyczy to zarówno Arigatora jak i La Sirena, które należą do tych samych właścicieli, wrzucamy jeszcze jeden fajny pomysł.  Panuozzo to włoska bułka, robiona z ciasta na pizzę, z różnymi dodatkami. Tu, w zależności od lokalu, farsze będą dość tematyczne i zapowiadają się smakowicie! No i co do ciasta na samo pieczywo - to czołówka tego co jesteście w stanie dostać obecnie w Stolicy a dziurkowa pizza należy do naszych ulubionych!

W cenie 32pln od sztuki macie m.in. żeberko bbq, kaczkę w sosie hoisin czy smażoną mozzarellę.  Oferta pojawiła się w karcie 06/11 i jak tylko ją przetestujemy, to wrzucimy fotki. Póki co poniżej nowa wkładka do menu:

Ratowanie gastronomii - najfajniejsze pomysły warszawskich knajp!

Żródło: Facebook Dziurka od Klucza

 

ED RED KONSERWY

Ed Red w Warszawie znany był jako lokal podający unowocześnioną kuchnię polską i steki, z naciskiem na to drugie. Położona w ścisłym centrum, na piętrze Hali Mirowskiej, szczególnie mocno dotknięta pandemią i przymusowym zamknięciem gastronomii. Dlatego profil został zmieniony o 180 stopni i z sukcesem Ed sprzedaje swoje gotowe dania w konserwach. Wysokiej jakości składniki i wyrób zgodny z filozofią slow food. Gęś konfitowana, kurczak z kurkami, żeberka czy polik wołowy. Esencje dań zamknięte w puszkach. Link do sklepu znajdziecie tutaj

FORUM

Jedna z uwielbianych przez nas warszawskich kawiarni prowadzi obecnie sprzedaż wysyłkową kaw, do których dodaje autorskie przepisy na ich przyrządzenie. Wszystko w formie miesięcznej subskrypcji, wystarczy dołączyć do ostatniego dnia danego miesiąca, żeby w ciągu kilku dni odebrać paczuszkę. Szczegóły pod adresem sklepu (link).

Ratowanie gastronomii - najfajniejsze pomysły warszawskich knajp!

Żródło: https://forum.coffee/

K-BAR PIĘKNA

K-Bar to miejsce bardzo charakterystyczne i unikatowe na skalę całego miasta. Lokal, który w 2019 przechodził przez kilka przemian, a kuchnia wędrowała po całej Azji, zatrzymał się wreszcie na Korei. K-Bar to też galeria, gdzie prawie wszystkie sprzęty i ozdoby można sobie kupić razem z jedzeniem, ale póki nie można tam fizycznie wejść to musimy zadowolić się ofertą wynosową. W trakcie pierwszego lockdown'u dostępne tu były zestawy weekendowe to samodzielnego przyrządzania dań (mamy nadzieje że wrócą!), a przy powtórce lokal zdecydował się pozamykać wszystkie swoje banchany (to te małe dodatki dostawiane do dań głównych) w słoikach. Oprócz klasycznego kimchi dostaniemy też wersję na białej kapuście lub pikantne ogórki kimchi, a do tego marynowany szpinak, łosoś czy wołowina. No i super ciekawostka do wykręcania swoich dań - sos Yangnyum Chicken Sauce znany z tutejszego KFC (Korean Fried Chicken), który przetestujemy w pierwszej kolejności!

Ratowanie gastronomii - najfajniejsze pomysły warszawskich knajp!

POGROMCY MEATÓW / MIĘSNY PREMIUM

Mięsny Premium to idealny przykład żeby zobrazować jak knajpy się "delikatesują" i ogarniają w trakcie pandemii. Stale rozszerzana oferta gotowych mięs, pieczywa, sosów, dodatków na zupełnie osobno stworzonej stronie. Wszystko znane i lubiane z Pogromców Meatów teraz możemy mieć w domu, żeby odtwarzać kanapki Pogromców, lub tworzyć swoje własne kompozycje ;) Link do strony tutaj.

THE COOL CAT (TR)

Klawe koty w obu lokalizacjach, na Powiślu i na Marszałkowskiej, sprzedają swoją magię zaczarowaną w słoikach. Czy to kimchi czy majo (oba w wersji regular i wege) albo karmel miso czy krem z białej czekolady. No i absolutnie genialny pomysł na peeling z fusów z kawy, do zamówienia i odebrania z lokalu całkowicie za darmo, mega! Oczywiście możecie pomóc w zasileniu fusów zamawiając i pijąc kawę ;) Do odebrania w lokalu lub do zamówienia na stronie -> https://www.knajp.pl/thecoolcatsolec

Ratowanie gastronomii - najfajniejsze pomysły warszawskich knajp!

Żródło: Facebook The Cool Cat

PROSCIUTTERIA POWIŚLE

Prosciutteria całkowicie zmieniła profil swojej działalności i teraz zamiast desek serów i szynek sprzedaje całe multum antipasti na wagę i w słoiczkach. W swoim asortymencie mają też gotowe sosy do makaronów, domowe makarony, desery (w tym świeże cannoli i rewelacyjne krówki z rozmarynem) i cały arsenał włoskich wędlin. Menu z ich fanpejdża poniżej, a link tutaj.

Ratowanie gastronomii - najfajniejsze pomysły warszawskich knajp!

Żródło: Prosciutteria Powiśle

TAHINA WILCZA

Tahina wymyśliła, że zadba nie tylko o nasze pełne brzuszki, ale również o naszą odporność na te trudne czasy. Dlatego jedzenie zaczęli sprzedawać w setach zawierających oprócz past i chlebków również miksy do przygotowania własnej herbaty ;) Mieliśmy okazję takiego "turbo boostera" spróbować i wychodzi naprawdę świetnie za takie pieniądze. Do tego to bardzo zróżnicowane i mega smaczny posiłek! Zamawiać można bezpośrednio m.in. przez ich facebook (link)

Ratowanie gastronomii - najfajniejsze pomysły warszawskich knajp!

Źródło: Facebook Tahina Wilcza

 

VEGAN RAMEN SHOP

VRS znalazł nietypowy sposób na dostarczanie swoich ramenów, dlatego ląduje również u nas na liście. Ekipa z tego wegańskiego ramen baru wymyśliła (i zrealizowała) wysyłki ramenów... paczkomatem!  Codziennie liczba zamówień jest ograniczona, a szukać trzeba na stronie https://www.veganramenshop.pl/Mamy nadzieję, że niedługo uda się rozszerzyć ofertę o tare albo olejki, podobnie jak we wspomnianym Arigatorze ;)

Lista ta nie jest "skończona" a będziemy dodawać adresy ilekroć na coś fajnego trafimy albo coś fajnego zjemy. Dawajcie też znać jak lokale wokół Was starają się to wszystko przetrwać! #wspieramgastro

Przeczytaj również

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej