No problem Bracka 20 – restauracja roślinna

przez Ewa

No problem Bracka 20 – restauracja roślinna

Od dobrych dwóch, trzech lat kuchnia roślinna przeżywa prawdziwe boom w Polsce. Pomysłowość doboru składników i jakość wykonania sprawia, że coraz częściej po nią sięgamy. I już nie tylko ze względu na "ideologie", ale po prostu, bo jest naprawdę smaczna i robi się coraz lepsza. Kilka naprawdę ciekawych i wartych polecenia miejsc wege mamy już na naszym blogu - tu znajdziecie ich recenzje.

Wege Warszawa

Ja sama mam już kilka ulubionych wege miejsc w Warszawie. Myślę, że klubokawiarnia No problem przy Brackiej 20 będzie kolejną na mojej liście. Bardzo klimatyczne miejsce, ze świetnym wystrojem i z tego co wiem również sporym wyborem alkoholi kraftowych.

No problem Bracka 20

No problem Bracka 20

Menu knajpy jest dość eklektyczne. Widać inspiracje z różnych kuchni i co jakiś czas pojawia się nowe danie w karcie. Znajdziemy tu dania nawiązujące do kuchni polskiej, amerykańskiej, meksykańskiej czy koreańskiej. Na pewno dużo się dzieje i co jakiś czas menu jest odświeżane (chociażby ze względu na sezonowe składniki).  Obecna karta zawiera sporo pozycji inspirowanych kuchnią azjatycką.

Przekąski małe i duże…

Do wyboru jest kilka przekąsek. Ja zdecydowałam się na dwie z nich. Pierwsza to małe frytki azjatyckie (8zł) z papryką gochugaru. Dodatkowo posypane płatkami z glonów nori oraz polane majonezem wasabi. Niewielka porcja za niewielką cenę. Akurat do pojadania przy piwie lub jako zakąska przed daniem głównym. Samo połączenie dodatków było ciekawe i całość smakowała bardzo oryginalnie. Dodatkowym plusem są same frytki. Były albo pieczone albo smażone i mocno odsączone z oleju przez co nie obciekały tłuszczem, jednocześnie zachowując chrupkość.

Trochę większa przekąska to Bułeczki Bao (25 zł) z szarpanym „mięsem” sojowym, rzodkiewką, kiełkami mung i kolendrą. Same bułeczki były miękkie, może trochę za cienkie – ale ponieważ wiem, że nie jestem w restauracji stricte azjatyckiej to mam większą dozę tolerancji. Zwłaszcza, że szarpana soja była wyśmienita. Śmiało mogę powiedzieć, że dla mnie niczym już nie ustępuję wołowinie czy wieprzowinie jeżeli chodzi końcowe wrażenie. Oczywiście nie jest tak, że nie rozróżnimy mięsa od zamiennika, ale zarówno z jednym i drugim potrawa może smakować równie dobrze.

Frytki azjatyckie

Frytki azjatyckie

Owocowo..

W karcie dań głównych znalazłam idealną pozycję akurat na lato - Mango fried tofu (28 zł). Podawane na półmisku grubo krojone, mocno obsmażone i chrupkie kawałki tofu, obtoczone w pulpie z mango. Do tego ryż, sałatka, kiełki i dużo kolendry. Ta owocowa nuta nadaje słodkości i lekkości całej potrawie.  Naprawdę świetne połączenie. Jedynie co może bym zmieniła to ryż. Wydaje mi się, że został użyty jaśminowy lub inny podobny do niego natomiast ja widziałabym tu ryż bardziej kleisty, jaki często spotykamy w potrawach kuchni azjatyckich.

Mango fried tofu

Mango fried tofu

Tofurnik

Miałam nie zamawiać deseru ale wystarczył jeden składnik żebym zmieniła zdanie. ???? Tofurnik z polewą ze słonego karmelu i rozmarynu (15 zł) okazał się naprawdę ciekawym ciastem. Pierwszy kęs był dość dziwny. Rozmaryn ma intensywny aromat i był od razu wyczuwalny. Ale kolejny kęs i kolejny tylko utwierdził mnie, że to świetne zbalansowanie smaków.

Tofurnik

Tofurnik

Restauracja No problem Bracka 20 myślę, że jest jak najbardziej do polecenia. Nie tylko dla tych bezmięsnych ???? Dania są ciekawe, oryginalne i przede wszystkim smaczne. Nie zawiodłam się na żadnym z zamówionych, deser natomiast zaskoczył mnie mocno pozytywnie. Tak więc wpadajcie śmiało na lunch, obiad czy po prostu na przekąski i jakiegoś krafcika ????

No problem - Bracka 20; 00-028 Warszawa

Przeczytaj również

1 Komentarz

Kamila 15 sierpnia 2020 - 12:59

Może coś poprawili w menu i w kuchni, bo gdy zabrałam moich znajomych wegan do No Problem w grudniu, jedzenie było fatalne (nie mieszkają w wawie, chciałam ich zabrać do fajnego miejsca ;)). Bez przypraw, płaski smak. A moja zupa to już w ogóle smakowała jak woda.

Reply

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej