Kura Warzyw – Nowa jakość kebabów

przez Kuba

Pisząc bloga zdarza nam się chodzić do coraz ciekawszych, a czasem coraz dziwniejszych i niespodziewanych miejsc. Nigdy nie spodziewałem się, że zrobimy recenzję… kebabu ;)

KURA WARZYW – KEBAB XXI WIEKU

Kura Warzyw - Nowa jakość kebabów

Kura Klasyk

Kurę Warzyw znamy od jakiegoś czasu. Pierwszy raz jedliśmy w Hali Gwardii w środku 2018 roku, a gdzie mimo wielu zmian punktów gastro Kura nadal stacjonuje. W międzyczasie otworzyli kolejny lokal na Dąbrowskiego, wiele dobrego o tej kanapce opowiadał nam Maciek z kanału YT Maciej Je.

Złożyło się tak, że Kura napisała do nas „Ej my też jesteśmy mocno niepoważni, ale jedzenie jest na poważnie i konkretnie, wpadnijcie!”. No może parafrazuję, ale sens oddaję ;) Skorzystaliśmy z okazji żeby poznać Filipa, samozwańczego koguta w Kurze Warzyw i głowę biznesu, żeby pogadać skąd się wziął pomysł i wykonanie.

Dostaliśmy niesamowicie barwną, ciekawą historię o zainteresowaniu, które zamieniło się w pasję. O podróżach z Poznania do Berlina, żeby postać w kolejce i zamówić kebab w Mustafie, o tym ile można a ile trzeba zjeść kebabów w jeden dzień i wiele, wiele więcej. Może Kogut Filip da się kiedyś zaprosić na podcast, a w międzyczasie wracamy do jedzenia.

Kura Warzyw - Nowa jakość kebabów

Niepowaźni x Kura Warzyw

Kura Warzyw to projekt odczarowania najpopularniejszego fast foodu w Polsce, który nie jest wielką amerykańską sieciówką :) Pomysł wziął się od wspomnianej budki Mustafy w stolicy Niemiec, która według wielu (w tym bohaterów wpisu) podaje jedne z najlepszych. Kebabów. EVER.

CZYM RÓŻNI SIĘ KEBAB W KURZE?

W zasadzie wszystkim :) Zacznijmy od tego co widać najlepiej. Bułka robiona na zamówienie, chrupiąca ale nie twarda, chłonie sosy ale nie przemięka. Kojarzycie jak na sam koniec jedzenia zostaje Wam ociekająca ostrym pulpa chleba? Najgorzej! To nie tutaj. Warzywa smażone wyglądają bardziej zachęcająco niż blade warzywne surówki. Sosy dobierane do smaku i dużo więcej niż ostry, łagodny, czy najpopularniejszy w Polsce – mieszany.

Na końcu mięsko. Jest wersja wege, dla tych co lubią, dla mnie jednak kebab kojarzy się z mięskiem. Kurczak to udka – najbardziej soczyste kawałki z całego drobiu, a oprócz tego w wyborze baranina, cielak i wołowina. Świetne jakościowo składniki i czuć to w każdym kęsie. To w zasadzie już kanapka na równi z burgerami i innymi szarpanymi wieprzami. Tylko konwencja i podanie zostało.

Kura Warzyw - Nowa jakość kebabów

Orzeszkura na cienkim!

Kombinacje, których możecie spróbować jest kilka, w wariantach od bułek, przez pity do boxów. My spróbowaliśmy przede wszystkim Kury Klasyk (18 pln w bułce) – oprócz soczystego mięska zawierała ser owczy, warzywa smażone i świeże, zioła i cytrynę. Najbardziej podstawowy, ale od razu atakuje smakowo z wysokiego ‘K’ (jak kebab :P ).

Klasyk to pierwszy kebab jaki podawała Kura i przez dłuższy czas jedyny. To on miał odzwierciedlać nową manię Filipa i to dla tego klasyku miały się w Poznaniu (a potem w Warszawie) ustawiać ponad godzinne kolejki. No i przyznajemy, że warto stać. Dopiero po pierwszym sukcesie następne smaki wysypały się jak z rękawa.

MODRO MOJA!

Modro Moja to pozycja dla bardziej zaawansowanych (20 pln w bułce). Czerwona kapusta, prażone orzechy, warzywa, zioła, sok z cytryny. A dla fanatyków „prawdziwego warszawskiego kebabu” – Zbaraniały (20 pln w bułce). Tutaj jest mieszanka baraniny i wołowiny, pasta z zielonego groszku, mięta, sałata. Przede wszystkim duuużo mięsa, żeby odzwierciedlić ten charakterystyczny stołeczny styl nocnych kebabów wcinanych po imprezach w drodze do domu na spoczynek.

A na koniec i na dobicie najpopularniejsza wśród bywalców Kury Warzyw pozycja - Orzeszkura (19 pln w bułce) ze słodką salsą mango i pastą orzechową. Prawdziwa petarda mieszających się ze sobą i kontrastujących smaków.

Kura Warzyw - Nowa jakość kebabów

Modro Moja w bułce

SZEFOWIE KUCHNI A KEBAB

Kombinacji jest więcej a tu tylko przykładowe, które zjedliśmy. Bo w każdej pozycji można decydować o wyborze sosu i rodzaju mięsa. A skąd w ogóle takie kombinacje? No bo przyznacie, że nie jest to po prostu „baranina na grubym” ;)

Tutaj do gry wracają historie koguta Filipa. Opowiadał nam jak swoją pasją i chęcią odtworzenia berlińskich smaków zaraził dwóch renomowanych szefów kuchni. Najpierw Adama Adamczaka, szefa kuchni i właściciela restauracji Oskoma w Poznaniu. A następnie Artura Skotarczyka z restauracji Muga. Bardzo nam się spodobało tak profesjonalne podejście do tematu. A przede wszystkim cel: „robić najlepszy kebab” i kropka.

Kura Warzyw - Nowa jakość kebabów

Zestaw młodego kebabożercy ;)

Czy to im wychodzi? Oj tak, bardzo dobrze! Nawet nie od pierwszego kęsa, ale trzymając w dłoni i mierząc się czy to z klasykiem czy pozostałymi bułami wiadomo że dostało się bardzo przemyślany i pełny produkt. Gdzieś tu metodą prób i błędów dobrano najlepszy z możliwych serów, dograno sposób pieczenia mięsa, odmierzono sosy i skrojono warzywa. Jesteśmy bardzo na tak i szczerze? Trzymamy kciuki, żeby niedługo każdy kebab w Warszawie był okraszony wesołym logiem kuraka.

Kura Warzyw jest przykładem na dwie rzeczy. Po pierwsze - kreatywność w gastronomii nie zna granic. Po drugie, nie ma dań, których nie można spróbować poprawić. W przypadku Kury, z bardzo dobrym skutkiem.

Jeśli podobał Ci się ten tekst, podaj go dalej! Dzielmy się naprawdę dobrym!

Hala Gwardii / Dąbrowskiego 15A

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej