#006 Podcast Kulinarny – Co nam (i Wam) daje blogowanie? Autorecenzja!

przez Kuba

TEN PODCAST KULINARNY BYŁ NAGRANY JAKO JEDEN Z PIERWSZYCH

Jednak przeczekaliśmy chwilę. Może żeby zobaczyć czy nam się to podoba? Może nie byliśmy pewni czy tak mocno otwierać się w podcastach? Nie jest to już tak istotne bo ten odcinek już jest live! Co w naszym życiu zmieniło blogowanie? W czym pomaga, w czym przeszkadza, a przede wszystkim jak to się przekłada na wartość dla naszych czytelników i słuchaczy.

Po pierwsze, blogowanie o jedzeniu to dla nas podróż. Podróż nie tylko po miejscach ale również wgłąb siebie. Prawdopodobnie dlatego tak ciężko było ten odcinek wypuścić. Łatwo jest opisywać innych, gorzej kiedy sami przed sobą musimy robić spowiedź, a od tego właśnie rozmowę zaczyna Ewa.

Pasja, praca, obowiązek, ale również satysfakcja jaką za sobą niesie - kiedy dostajemy od Was te lajki na fejsbuku, komentarze, albo kiedy w bezpośredniej rozmowie, że sprawdziło się nasze polecenie i smakowało Wam tak jak i Nam. Cały czas przyświeca naszemu blogowaniu ten jeden cel - wyciągamy się na miasto spędzać razem czas i czerpać przyjemność z jedzenia.

WIELE ZYSKAŁY NASZE PODRÓŻE

Wcześniej interesowaliśmy się miejscowym jedzeniem, ale do tej pory było to strasznie nieusystematyzowane. Blog wymaga od nas więcej wywiadu, "riserczu", bardziej przykładamy się do poszukiwań w internecie gdzie, co i dlaczego. Świadome podróżowanie - tak to podsumowujemy. Niesamowite ile człowiek potrafi zobaczyć i zjeść w parę dni lub tydzień, a jest to możliwe tylko dzięki prawidłowemu przygotowaniu się. Co i Wam polecamy i staramy się przekazywać w naszych relacjach z wyjazdów. Najgorsze co może się stać to wywalenie pieniędzy i skończenie dnia na niesmacznej kolacji.

Zestaw z The Oyster Shed. Skye, Szkocja

Nowe potrawy to nowe smaki. Teraz częściej zamawiamy rzeczy nieznane, jesteśmy bardziej otwarci, lub bardziej odważni na próbowanie nowych rzeczy. Ewa dopiero w Szkocji polubiła ostrygi, ja na tym samym wyjeździe zakochałem się w porządnym steku :) a w Poznaniu poznaliśmy zupełnie inną jakość serników.

"Nie ma takiego kraju, którego kuchnia nie ma nic do zaoferowania" Paulo Coelho Ewa J. :)

UCZYMY SIĘ OBIEKTYWIZMU

Poprawiła się jakość jedzenia - przynajmniej tego które zamawiamy. Więcej doświadczenia oznacza trafniejsze wybory miejsc i lepsze decyzje przeglądając menu knajpy którą akurat testujemy. Rzadko trafiamy do miejsc które otwarcie musieliśmy skrytykować, chociaż takie się zdarzały. Częściej za to zdarzają się miejsca które są dobre lub lepsze, jednak nie najlepsze. Czy to przez małe szczegóły, nasze czepialstwo, aurę dnia - dlatego uczymy się obiektywizmu cały czas. Ten temat trochę poruszałem w tym tekście -> link i rzeczywiście nadal mam problem z ocenianiem i prawidłowym opisaniem średnich miejsc. Za to z wybitnymi nie mam żadnego problemu! :)

Nasze pierwsze razy (chodzi o wpisy) był naprawdę wymagające. Nie wiedzieliśmy na co dobrze zwracać uwagę, mi zdarzyło się zapomnieć co zjadłem zaraz po wyjściu z knajpy. Brakowało nawyków, ogłady z którymi może nie jest jeszcze idealnie, ale dużo lepiej niż kiedyś. Rozkładamy dania na czynniki pierwsze, ale nadal w głowie brzęczy myśl, że nie sztuką jest po prostu shejtowanie dania które Ci nie smakuje - może to nie jest Twój smak? A również to w recenzji trzeba dobrze przekazać żeby być w stu procentach zrozumianym.

Kto by pomyślał o truskawkach na pizzy?

Żadne z nas nie jest wykwalifikowanym kucharzem, zatem recenzje to często strumień świadomości i emocji które towarzyszyły posiłkowi. A gdzie emocje tam ludzie stojący za kuchnią i przygotowujący te wszystkie dania. Na koniec, ale prawdopodobnie najważniejszą wartością przy prowadzeniu bloga, jest ilość wspaniałych osób które poznaliśmy. Cała mnogość charakterów i doświadczeń, od pasjonatów-podróżników do wieloletnich i odznaczonych szefów kuchni. To im dziękujemy za te wszystkie doznania, których jesteśmy pośrednikiem, które opisujemy i którymi się zachwycamy razem z Wami.

Dajcie znać w komentarzach, które nasze recenzje były dla Was najlepsze, jakie miejsca Was zachwycają, lub wprost przeciwnie, z jakimi się nie zgadzacie - jesteśmy strasznie ciekawi!

A podcast jak zawsze do przesłuchania na naszym kanale Youtube lub na Spotify pod nazwą "Podcast Kulinarny".

Do usłyszenia!

 

Przeczytaj również

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej