#004 Podcast Kulinarny – Jedzenie które nas zaskoczyło w 2018

przez Kuba

Ten Podcast Kulinarny będzie podsumowywał 2018 rok.

Nagranie dostępne również na naszym kanale Youtube - Link lub w aplikacji Spotify pod "Podcast Kulinarny".

Tak dokładnie to nagrywamy to na początku Listopada, a myślimy o okresie od Października/Listopada 2017 kiedy zaczęliśmy publicznie na blogu pisać. No cóż, Grudzień'18 będzie musiał poczekać do następnego zestawienia ;)

Wszystko zaczęło się od momentu kiedy przerabialiśmy wygląd strony, przy okazji przejrzeliśmy nasze wszystkie wpisy - a była ich już ponad setka. Ewa zaproponowała TOP3, które z konieczności zamieniło się w TOP5. Bardzo dużo miejsc nas zachwyciło i zapadło w pamięć, więc musieliśmy dalej powiększać klasyfikację. To potem przeszło w kulinarne zachwyty, bo jak wyszło z rozmowy, okazało się że nie tylko knajpy wymieniamy ale też konkretne składniki i dania. Słuchajcie do końca bo jest spory twist. Sam Spielberg by nie pogardził!

Skoro Ewa wymyśliła temat

To zaczęła podcast od opowiadania o swoich zachwytach. Najpierw od Korea Town Rest, które zapamiętała przede wszystkim za dobre jedzenie, ale również za styl i nietypowy napój - mieszankę wina, piwa i mleka (hmm...).

#004 Podcast Kulinarny - Jedzenie które nas zaskoczyło w 2018

Tatar z gruszką

Okazało się też, dość spodziewanie, że Ewa jest miłośniczką azjatyckiej kuchni a również zwolenniczką "sztuki dzielenia się" która nieodłącznie z tym regionem świata jest związana. Uzmysłowiliśmy to sobie właśnie w Korea Town jedząc Banchany, czyli przystawki podawane do głównego dania. Z blogerskiego "obowiązku" zaczęliśmy się dzielić jedzeniem, najpierw od wspomnianych przystawek a później już w zasadzie wszystkim ;)

Aneta swoim zestawieniem zabrała w trochę bliższe Polsce regiony

Oczywiście Włochy, a jak Włochy to makaron i nasza ulubiona Dziurka od Klucza. To jedno z tych miejsc do których wracaliśmy najczęściej i gdzie zjedliśmy najwięcej dań z karty. Niezmiennie najlepsze makarony i ten sam wysoki poziom na kuchni.

Chorizo krewetki przystawka

Obłędne chorizo i krewetki

Potem kolejny twist, bo Aneta wymieniła również Viet Street Food. Pierwszą styczność z kuchnią wietnamską, zachwyty nad smakami, ilością ziół. Było tak smacznie, że już kupiliśmy bilety do Azji na 2019 rok i relacja z pewnością pojawi się na blogu :) Aneta przełamywała swoje bariery, poznawała nowe smaki i przyzwyczajała się do wszystkiego tego co dzieje się na podniebieniu. Ostatnie miejsce z tej listy sklasyfikowaliśmy jako "kuchnie mięsną", ale żeby nie zdradzać powiem tylko że w grę wchodzi grill typu josper i specjalne pozwolenie od straży pożarnej aby ten lokal mógł na nim pracować. Musicie posłuchać żeby dowiedzieć się o co chodzi ;)

Ja zostawiłem swoje na koniec i oczywiście było dużo street food'u

Listę otworzyło Nice to Eat You które lokalu niestety jeszcze nie ma, ale tak mnie zachwyciło że dostało się na podcast. Musiało też oczywiście być o La Chica Sandwicheria na Solcu - niezmiennie moje ulubione kanapki na mieście.

Tost Solony Karmel wieprzowina

Tost maślany z solonym karmelem

Dalej to już tylko więcej dobrego jedzenia, głównie mięso, rozmaite gastro koncepty, oczywiście kanapki, mnóstwo smacznych sosów. Ostatnia rzecz która mnie zachwyciła jest również moim największym zaskoczeniem tego roku. Ale jak wspomniałem, musicie posłuchać... a potem dajcie znać w komentarzach co jest Waszym przysmakiem roku 2018!

Przeczytaj również

Skomentuj!

Strona korzysta z ciasteczek (cookies), żeby przyśpieszyć jej działanie i poprawić jakość dla czytelnika. Akceptuj Czytaj więcej